Άτομα τρίτης ηλικίας στον καθαρισμό παραλιών την Παρασκευή 18 Μαΐου

17:45 10/5/2012 - Πηγή: Econews

Η ενεργοποίηση ατόμων της τρίτης ηλικίας, η συμμετοχή τους σε δράσεις με άξονα κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος και η διαγενεακή αλληλεγγύη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμμετοχικού Εργαστηρίου με τίτλο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές» που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Τετάρτη

9 Μαΐου 2012 στο Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

To Εργαστήριο, στο οποίο πήραν μέρος μέλη των ΚΑΠΗ των Δήμων Αχαρνών και Ελληνικού-Αργυρούπολης, υλοποιήθηκε με αφορμή και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και απετέλεσε το πρώτο σκέλος μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο «Δίνουμε το παρών! Διασφαλίζουμε το μέλλον!», η οποία θα ολοκληρωθεί με καθαρισμό στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό την Παρασκευή 18 Μαΐου με την σύμπραξη ΚΑΠΗ και σχολείων της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους του κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος συνέδεσε τη συγκεκριμένη δράση με την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης, της κοινωνικοικονομικής ευημερίας και της προώθησης του Ευρωπαϊκού Προτύπου Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Εν συνεχεία ο κος Αργύρης Περουλάκης, Προϊστάμενος Τμήματος «Επικοινωνία, Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα» στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφερόμενος στο βαθύτερο νόημα των Ευρωπαϊκών Ετών Εθελοντισμού (2011), Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (2012) και Ενεργού Πολίτη (2013) επεσήμανε ότι ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας χρειάζεται να παραμείνει ενεργός τόσο μέσα από την απασχόληση, όσο και μέσα από την εθελοντική εργασία, επιτυγχάνοντας παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, τη διατήρηση της υγείας, της ευρωστίας και εν γένει της καλής φυσικής του κατάστασης.

Ο κος Οδυσσέας Ρούσκας Εθνικός Συντονιστής Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012, Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύσταση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, ως απόρροια της αύξησης της υπογεννητικότητας αλλά και του προσδόκιμου ζωής, γεγονός που καθιστά την μεταπολεμική γενιά, κρίσιμο κομμάτι του πληθυσμού, που απαιτείται να παραμείνει ενεργό.

Η προοπτική αυτή προωθείται μέσα από δράσεις της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ως στόχο την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και ευκαιριών, ούτως ώστε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εξακολουθήσουν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους, να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους.

Ο κος Ευάγγελος Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ενεργή γήρανση ταυτίζεται με την επιθυμία του ανθρώπου να συνεχίζει να ζει. Παράλληλα υπογράμμισε το έλλειμμα πολιτικής βούλησης και κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα