“Αθέμιτη” θέρμανση και καιρικές συνθήκες εκτόξευσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα από προϊόντα καύσης (αιθάλη) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αιτία η υψηλή τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχει στρέψει τους πολίτες σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως η καύση ξύλων

σε τζάκια ή ξυλόσομπες και οι καυστήρες πέλλετ (η καύση πέλλετ στην Αθήνα επιτράπηκε με υπουργική απόφαση το Σεπτέμβριο του 2011).

Τα μικροσωματίδια που εκλύονται από την καύση των ξύλων -30 φορές περισσότερα από την καύση αντίστοιχης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης- σε συνδυασμό με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτόξευσαν στα ύψη τις συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Οι συνθήκες αυτές χαρακτηρίζονταν από ομαλό βαρομετρικό και ασθενείς ανέμους που δημιούργησαν ένα τείχος ψυχρών αερίων μαζών που παρεμπόδισε τη διάλυση των μικροσωματιδίων και συνέβαλε στη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την ενεργειακή φτώχεια που στρέφει πολλούς σε “αθέμιτες” πηγές θέρμανσης όπως πόρτες, κουφώματα και παράθυρα τα οποία κατά την καύση εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Έτσι, το προηγούμενο πενθήμερο καταγράφηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη 300 mg/κυβικό μέτρο, στον Ασπρόπυργο Αττικής 134mg/κ.μ, στο κέντρο της Αθήνας 115 mg/κυβικό μέτρο, αλλά και στο Βόλο έως 264 mg/κ.μ τη στιγμή που το επίπεδο ασφαλείας που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι 50 mg/κ.μ.

Τα μικροσωματίδια ευθύνονται για άσθμα και λοιπές ασθένειες του αναπνευστικού και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει πρόωρα 3,2 εκατ. ανθρώπους σε ετήσια βάση παγκοσμίως, νούμερο που υπογραμμίζει στη σοβαρότητα του προβλήματος.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα