ΑΡΧΕΛΩΝ: 10.000 μαθητές στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας τη χρονιά 2011-12

13:33 15/7/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον Ενέργειας Οικολογίας:

Η σχολική χρονιά 2011-2012 τελείωσε! Κάθε μαθητής τελείωσε και την φετινή του σχολική χρονιά και είναι σοφότερος και πιο πλούσιος στις γνώσεις που αποκόμισε όλη την χρονιά στο σχολείο του.

Πάρα πολλοί μαθητές ,όμως , από όλες τις σχολικές βαθμίδες (από τον παιδικό σταθμό μέχρι το Λύκειο) είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία. Επισκέφθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας (ΚΔΘΧ) του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας. Εκεί, γνώρισαν από κοντά σε μεγάλες δεξαμενές θαλάσσιες Χελώνες που φιλοξενούνται

στο ΚΔΘΧ ώσπου να αποκατασταθούν τα τραύμα τους και να απελευθερωθούν στη θάλασσα. Την καθημερινή φροντίδα τους σε καθαριότητα, χορήγηση φαρμάκων και την τροφή τους φροντίζουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών οι εθελοντές από όλο τον κόσμο με την ευθύνη του κ. Παύλου Τσάρου και την επίβλεψη της κτηνιάτρου κα. Λυτώς Κριτσέλη.

Με την άφιξη των σχολείων στην είσοδο του ΚΔΘΧ τα καλωσορίζουν οι κυρίες Ανθούλα Τόγια, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής και οι συνεργάτριές της Μαρία Παπαδοπούλου, Πόπη Παναγιωτίδου και η Αθηνά Παπαγγέλη. Μετά το καλωσόρισμα τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή, τις συνήθειες, τους κινδύνους κ. ά. που σχετίζονται με τις θαλάσσιες χελώνες, όπως οι λόγοι που τις έφεραν στο ΚΔΘΧ, και πώς μπορούμε όλοι μας με διάφορους τρόπους να βοηθήσουμε.

Έπειτα, οι επισκέπτες “συστήνονται” με τις χελώνες που περιθάλπονται στις δεξαμενές και τέλος, στην αίθουσα προβολών, παρακολουθούν παρουσίαση με θέμα τις λειτουργίες της φύσης και τις ανθρώπινες επεμβάσεις, προσαρμοσμένη στην ηλικία τους. Ακολουθεί συζήτηση, συμπεράσματα και τέλος, οι ίδιοι οι μαθητές “ανακάλυπταν ” τρόπους σεβασμού προς το περιβάλλον και τη θαλάσσια χελώνα.

Τους νεότερους σε ηλικία φίλους μας (νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς) τους περίμενε μια διαφορετική μεταχείριση. Μετά την επίσκεψη στις δεξαμενές, σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι, αρκετά “παιχνιδιάρικο” παρακολουθούσαν προβολή παρουσίασης προσαρμοσμένη στην ηλικία τους, συμμετείχαν με χειροτεχνίες , ζωγραφική, κινητικά παιχνίδια κ. ά.

Τα σχολεία αυτά κατέφθαναν με ραντεβού καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακου) σε ομάδες. Ανάλογα με τη ζήτηση και τα διαθέσιμα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ οι ομάδες που ξεναγούνταν ανά ημέρα ήταν από δύο έως πέντε.

Φεύγοντας, δάσκαλοι, συνοδοί και μαθητές είχαν «πλουτίσει» με εμπειρίες που ως τότε ήξεραν μόνο από βιβλία, αλλά και είχαν αναρωτηθεί, ελπίζουμε, για τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και το περιβάλλον γενικότερα. Ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την ερχόμενη χρονιά σιγομουρμούριζαν περνώντας την πόρτα καινούριες σκέψεις για να κουβεντιάσουν με γονείς, αδέλφια και φίλους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί θερμά τους 10.000 μαθητές και τους 700 εκπαιδευτικούς που επισκέφτηκαν και στήριξαν το Κέντρο Διάσωσης την χρονιά που πέρασε. Είναι μεγάλη τιμή να μας επισκέπτονται συστηματικά πολλά σχολεία και να στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο το δύσκολο έργο του συλλόγου.

Ελπίζουμε όλα όσα μοιραστήκαμε μαζί να έγιναν παντο

Keywords
Τυχαία Θέματα