ΑΠΕ: οι Κινέζοι «πετούν» εκτός αγοράς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

14:19 21/3/2012 - Πηγή: Econews

Παχυλές κρατικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις από την κινεζική κυβέρνηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις ανανεώσιμης ενέργειας βγάζουν εκτός κινεζικής αγοράς τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Τάδε έφη Μαρκ Βανχέκελεν, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Γκουχτ, όπως μεταδίδει το EurActiv.

Ο κ. Βανχέκελεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια για αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά των Κινέζων.

Η Κινέζοι κατηγορούνται πως με πρόσχημα τους περιβαλλοντικούς στόχους,

καλούν στη χώρα τους ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, ουσιαστικά μιμούνται την τεχνολογία τους μέσω μιας “χαλαρής” εφαρμογής της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, στη συνέχεια παράγουν μόνοι τους τα προϊόντα με χαμηλότερο κόστος και ουσιαστικά “κλείνουν” την αγορά τους στο διεθνή ανταγωνισμό.

Μάλιστα ο κ. Βανχέκελεν αποκάλεσε έκανε λόγο για “Κίνα ΑΕ” κατηγορώντας τους Κινέζους ότι ακολουθούν αθέμιτες μεθόδους ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια οι κινεζικές επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια εκτοξεύθηκαν, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιτύχει το στόχο για 15% “καθαρής” ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα ως το 2015.

Το 2010, η Κίνα προσπέρασε τις ΗΠΑ ως παγκόσμιος ηγέτης στην εγκατεστημένη αιολική ισχύ με 41,8 Γιγαβάτ έναντι 40,2 Γιγαβάτ και παρείχε 30 δισ.δολάρια σε δάνεια και επιδοτήσεις προς τις εταιρείες φωτοβολταϊκών.

Οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να επιτύχουν τους στόχους για το Κλίμα που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη με τους Ευρωπαίους να ανταπαντούν ότι αποκλείονται από το κομμάτι της κινεζικής “πράσινης” πίττας που τους αναλογεί.

Οι κινεζική διείσδυση είναι πολύ έντονη και σε ξένες αγορές όπως εκείνη των ΗΠΑ, όπου εταιρείες του αναδυόμενου γίγαντα κατηγορούνται από τους ανταγωνιστές τους για πρακτικές ντάμπινγκ που “σκοτώνουν” την υπόλοιπη αγορά.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα