ΑΠΕ: κινδυνεύουμε με πτώχευση λένε οι παραγωγοί – Επιστολή σε ΑΔΜΗΕ

12:53 29/5/2012 - Πηγή: Econews

Εξόφληση των οφειλομένων του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προς τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ώστε και οι ίδιοι να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλονται ζητούν ενώσεις παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πέντε φορείς της αγοράς των ΑΠΕ απέστειλαν επιστολή προς τον ΑΔΜΗΕ στην οποία κάνουν λόγο για κίνδυνο πτώχευσης των παραγωγών “καθαρής” ενέργειας, καθώς δεν δύνανται πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις

τους.

Την επιστολή υπογράφουν οι Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ) και Ελληνική Εταιρία Βιομάζας.

Χαρακτηριστικά οι φορείς των ΑΠΕ αναφέρουν πως η κατάσταση αυτή «οδηγεί ταχύτατα και με μαθηματική ακρίβεια τους παραγωγούς ΑΠΕ στην πτώχευση και τις τράπεζες που τους δάνεισαν σε τεράστιες ζημίες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία ολόκληρης της ενεργειακής αγοράς και της χώρας».

Αναλυτικότερα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Η παρατεταμένη και συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής των  ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγαν και διέθεσαν στο εθνικό ηλεκτρικό σύστημα καθ’ όλο το προηγούμενο τετράμηνο οι παραγωγοί Α.Π.Ε., έχει δημιουργήσει  οξύτατο πρόβλημα στις επιχειρήσεις αυτές.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί ταχύτατα και με μαθηματική ακρίβεια τους παραγωγούς Α.Π.Ε. στην πτώχευση και τις τράπεζες που τους δάνεισαν σε τεράστιες ζημιές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία ολόκληρης της ενεργειακής αγοράς και της χώρας.

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να επισημάνουμε τον κρίσιμο ρόλο του ΑΔΜΗΕ στην εξομάλυνση της κατάστασης και να ζητήσουμε την άμεση συνδρομή σας.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012, η ΔΕΗ ΑΕ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έχει εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές της προς τους διαχειριστές, ήτοι τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ.
Δεδομένου ότι η ΔΕΗ, είναι ο κυρίαρχος Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αλλά και Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, από την ανωτέρω ανακοίνωση προκύπτει ότι έχει καταβληθεί στον ΑΔΜΗΕ το σύνολο των ποσών που αντιστοιχούν:

·      στο Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, παρ. 2γ του αρ. 143 του ν.4001/2011), σύμφωνα με την παρ. 2.Δ του αρ. 72 του Κώδικα Συναλλαγών και την παρ. 2.Γ του αρ. 175 του Κώδικα Διαχείρισης,

·      στις πληρωμές για την ενέργεια Α.Π.Ε. που έχει παραχθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, σύμφωνα με την παρ. 2.Γ του αρ. 72 του Κώδικα Συναλλαγών και την παρ. 2.Β του αρ. 175 του Κώδικα Διαχείρισης, και

·      στο Ειδικό Τέλος 2 Ευρώ/MWh ενέργειας από Λιγνίτη (παρ. 3 του αρ. 143 του ν.4001/2011 όπως προστέθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 52 του ν. 4042/2012), σύμφωνα με την παρ. 2.ΣΤ του αρ. 72 του Κώδικα Συναλλαγών.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του αρ. 85 του Κώδικα Συναλλαγών και το αρ. 175 του Κώδικα Διαχείρισης, ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να καταβάλλει στον

Keywords
Τυχαία Θέματα