ΑΠΕ: η πιο συμφέρουσα λύση για την αντικατάσταση του λιγνίτη – Έρευνα

09:45 18/5/2012 - Πηγή: Econews

Πράσινη ενέργεια και όχι φυσικό αέριο είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για την αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3.500 MW της ΔΕΗ, που έχουν προγραμματιστεί να κλείσoυν σταδιακά μέχρι το 2020, έτσι να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που θα προκύψει στην τροφοδοσία της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του ελληνικού συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ

που παρουσίασε ο πρόεδρός του Γιώργος Περιστέρης σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ για την «ενέργεια και τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η έρευνα εξέτασε δύο σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει την κατασκευή κι άλλων μονάδων φυσικού αερίου παράλληλα με τα μέχρι σήμερα προγραμματισμένα έργα ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V.

Το δεύτερο προβλέπει την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V μαζί όμως με την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αντλησιοταμιευτικών έργων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα αν υιοθετηθεί το πρώτο σενάριο θα απαιτηθούν κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου που θα καλύψουν το έλλειμμα λιγνιτικής ισχύος.

Με σημερινές τιμές υπολογίζεται ότι θα φύγουν από την Ελλάδα ως συνάλλαγμα περίπου 11,5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, αν επιλεγεί το δεύτερο σενάριο θα δαπανηθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 2,5 δισ. ευρώ θα αφορούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα