ΑΠΕ – Εξοικονόμηση ενέργειας: ο μόνος δρόμος για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ

Νέα μελέτη του WWF ανέλυσε τα πέντε σενάρια του «Οδικού Χάρτη Ενέργειας για το 2050» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τεκμηριώνοντας ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει στον ίδιο δρόμο , η μείωση των εκπομπών θα αγγίξει μόλις το 40% έως το 2050.

Αντίθετα, η άμεση και εντονότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελούν τα κλειδιά για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών της ΕΕ κατά 95%, έως τα μισά του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το WWF

υποστηρίζει ότι πλέον κάθε επιλογή ενέργειας, πέραν της αποδοτικής χρήσης των ΑΠΕ, οφείλει να δικαιολογεί την ύπαρξή της, κι όχι το αντίστροφο που ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Η στροφή προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο είναι επιτακτική και για την Ελλάδα της κρίσης, εφόσον θέλουμε να διασφαλίσουμε την έξοδο από αυτήν με έναν τρόπο βιώσιμο, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ο μόνος τρόπος απεξάρτησης από εισαγωγές καυσίμων αλλά και από τα εγχώρια ορυκτά καύσιμα, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων», σημειώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του  1990, κατά  80-95% έως το 2050. Ταυτόχρονα, και ενώ τα μέτρα του πακέτου «20-20-20» έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Οδικού Χάρτη για την Ενέργεια, πρότεινε τα εργαλεία με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Το γραφείο ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF αξιολόγησε τα πέντε σενάρια που περιλαμβάνει ο Οδικός Χάρτης, διαπιστώνοντας πως η Επιτροπή εξέτασε μόνο ένα περιορισμένο εύρος εναλλακτικών επιλογών, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ έως το 2030, και διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο ορυκτών καυσίμων έως το 2050. Το WWF εντοπίζει τέσσερα σημεία-συνθήκες, τα οποία εφόσον τηρηθούν θα καταστήσουν τον Οδικό Χάρτη αποτελεσματικότερο, μειώνοντας τα ρίσκα που ενέχουν τα σενάρια του. Ακολούθως παρουσιάζονται οι 4 αυτές συνθήκες.

1. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το κλειδί για ένα σύστημα ενέργειας μηδενικού  ανθρακικού αποτυπώματος

Κανένα από τα σενάρια της Επιτροπής δε θα πιάσει τον στόχο του (85% μείωση των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας), εφόσον δεν αυξηθούν οι σημερινοί ρυθμοί εξοικονόμησης ενέργειας. Το ρίσκο μιας τέτοιας αποτυχίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς δύναται να μετριασθεί αποκλειστικά με τη χρήση πηγών ενέργειας μηδενικών εκπομπών.

Διαπιστώνεται, επίσης, πως σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν σημαντικά αποθέματα βιομάζας, τη στιγμή που οι δυνατότητες βιώσιμης εκμετάλλευσης της είναι πεπερασμένες.

Οι συνέπειες αυτές θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε τομείς όπως οι μεταφορές, όπου οι εναλλακτικές μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

2. Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα

Σε όλα τα

Keywords
Τυχαία Θέματα