Ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης

12:34 6/7/2012 - Πηγή: Econews

Τρεις είναι οι κυριότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα στην Κρήτη. Στη βόρεια ακτή, στο Νομό Χανίων τα 13 χλμ. παραλίας από το Κολυμπάρι μέχρι το Σταλό, στο Νομό Ρεθύμνου τα 11 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου μέχρι τη Σκαλέτα, και στη νότια ακτή του Νομού Ηρακλείου τα 8 χλμ. παραλίας από τον Κομμό μέχρι τον Κόκκινο Πύργο στον

Κόλπο της Μεσσαράς.

Και οι τρεις περιοχές έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Δυστυχώς όμως καμιά από τις περιοχές αυτές δεν προστατεύεται ουσιαστικά. Όλο και συχνότερα καταγράφουμε ή μας καταγγέλλονται καταστροφικές παρεμβάσεις πάνω στις παραλίες αυτές, που εκτός από περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας αποτελούν και σημαντικούς φυσικούς και κατά συνέπεια τουριστικούς πόρους. Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες παρεμβάσεις προκάλεσαν θεσμοθετημένοι τοπικοί φορείς όπως οι Δήμοι ή οι αναπτυξιακές εταιρίες των Δήμων. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο χτυπητές περιπτώσεις.

—ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πρόκειται για τη διέλευση του αγωγού οικιστικών αποβλήτων της περιοχής ανατολικά του Ρεθύμνου, πάνω από την παραλία ωοτοκίας. Ενώ η σχετική μελέτη ενέκρινε τη διέλευση του αγωγού κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να περάσουν τον αγωγό από την παραλία ωοτοκίας σε όλο σχεδόν το μήκος της, και μάλιστα να κατασκευαστούν και μερικά τσιμεντένια αντλιοστάσια πάνω στον αιγιαλό!

Το έργο σταμάτησε μετά από καταγγελία του ΑΡΧΕΛΩΝ και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης καθόσον η διαδρομή του αγωγού από την παραλία δεν συμφωνούσε με τη μελέτη. Για ποιο λόγο και από ποιους επελέγη να περάσει ο αγωγός αποβλήτων από τον αιγιαλό και τη ζώνη παραλίας παραμένει άγνωστο. Ήταν ποτέ δυνατόν να αντέξουν ο αγωγός και τα τσιμεντένια αντλιοστάσια πάνω στην παραλία τις φυσικές μετακινήσεις της άμμου λόγω του ισχυρού κυματισμού, που παρατηρείται πολύ συχνά στην περιοχή, και τη σταδιακή διάβρωση που καταγράφεται εδώ και χρόνια στη βόρεια ακτή της Κρήτης.

Μέχρι να σταματήσει το «έργο» η παραλία υπέστη καταστροφές από τις εκσκαφές που δεν αποκαταστάθηκαν και τα αντλιοστάσια που κατασκευάστηκαν παραμένουν ακόμη όρθια στην άμμο, μνημεία ανθρώπινης αβελτηρίας. Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτήν την παράνομη κατασκευή και ποιος θα αποκαταστήσει τις καταστροφές που υπέστη ο κοινός δημόσιος φυσικός πόρος που λέγεται αιγιαλός?

—-ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΚΑΛΕΤΑΣ

Η παράκτια διάβρωση που καταγράφεται στις ακτές της Κρήτης αποτελεί σημαντική απειλή και για τον τουρισμό. Οι αμμώδεις παραλίες, δηλ. ο κατ’ εξοχήν τουριστικός πόρος, όλο και στενεύουν. Κάθε χρόνο οι μετρήσεις πλάτους των παραλιών ωοτοκίας που διενεργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο πλαίσιο του προγράμματός του δείχνουν όλο και μικρότερα πλάτη.

Η άμμος εξαφανίζεται βαθμιαία από τις παραλίες. Αυτό οφείλεται σε πολλές ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις που διαταράσσουν ανεπανόρθωτα τις φυσικές διεργασίες που διέπουν τη μηχανική της ακτογραμμής και σε «έργα» μη επαρκώς μελετημένα ούτε από πλευράς σκοπιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα