Ακίνητα-αγροτεμάχια: πώς επιβαρυνθούν με τον ενιαία φόρο – Τα σενάρια

Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης θα υποβληθούν σε φορολόγηση με βάση τον ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα φορολογηθούν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση αντίθετα με τα πρώτα

σενάρια.

Οι συντελεστές φορολόγησης θα είναι κλιμακωτοί και το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις που εξέτασε η διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπουν:

—Αφορολόγητο 

Μείωση του αφορολογήτου ορίου (για τον ΦΑΠ) των 200.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας ή αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται κανονικά στις κλίμακες φόρου.

—Φορολογική κλίμακα

Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν και το 3%-4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

—Αγροτεμάχια

Λόγω αδυναμίας ένταξης των αγροτεμαχίων στον ενιαίο φόρο άμεσα εξετάζεται το ενδεχόμενο ξεχωριστής φορολόγησης ανά τετραγωνικό μέτρο. Κριτήρια θα είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.

—Αγρότες

Αντίθετα με τις πληροφορίες που διέρρεαν θα φορολογηθούν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.

Στόχος είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα