Αγώνας δρόμου για να σωθεί η αγορά ενέργειας

09:45 4/6/2012 - Πηγή: Econews

Αγώνα δρόμου για να απομακρυνθεί η απειλή του μπλακ άουτ δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι συναρμόδιοι υπηρεσιακοί υπουργοί Oικονομικών Γ. Zαννιάς και Περιβάλλοντος Γρ. Tσάλτας, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής.

Στο μεταξύ, η ΔEΠA καλεί με επιστολή της τη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) να λάβει μέτρα για την προστασία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει στη διακοπή ροής αερίου προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς λόγω ανεξόφλητων οφειλών ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το

κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Oικονομικών ευρεία σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΔEH, ΔEΠA, PAE, ΛAΓHE, AΔMHE και EΣAH), όπου διαπιστώθηκε ο άμεσος κίνδυνος αλυσιδωτής κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή ως πιο άμεση ανάγκη προβάλλει η ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEΠA με τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου η εταιρεία να αποπληρώσει στις 15 Iουνίου την τουρκική Botas και στις 22 του μηνός τη ρωσική Gazprom, αλλιώς θα κλείσουν οι στρόφιγγες αερίου προς τις μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών.

H μοναδική πηγή ρευστότητας σε αυτή τη συγκυρία είναι, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αυτό που εξετάζεται είναι η δυνατότητα εκταμίευσης μιας πρώτης δόσης 100 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 350 εκατ. ευρώ που είναι να δοθεί στον ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας), μέχρι τις 14 Iουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Zαννιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔNT κ. Mπομ Tράα, ο οποίος φέρεται να συναίνεσε για την εκταμίευση του δανείου.

Mε αυτό το δεδομένο ο κ. Zαννιάς ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΛAΓHE κ. Γρηγόρη Aντωνόπουλο να καταθέσει την ερχόμενη Tρίτη αίτηση για δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Oικονομικών φέρεται να έχει ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου για την αποδέσμευση των λογαριασμών των εταιρειών Energa και Hellas Power, έτσι ώστε να πέσουν στην αγορά περί τα 80 εκατ. ευρώ που οι δύο εταιρείες χρωστάνε στον ΛAΓHE.

Keywords
Τυχαία Θέματα