ΑΓΕΤ Ηρακλής: δύο βραβεύσεις στα Environmental Awards 2013

Δύο περιβαλλοντικές πρακτικές της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η χρήση βιομάζας και η χρήση νερού βιομηχανίας αναψυκτικών από το εργοστάσιο Βόλου βραβεύτηκαν κατά την τελετή απονομής των Environmental Awards 2013, που διοργανώθηκαν από την Boussias Communications σε συνεργασία με ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης διακεκριμένων επιστημονικών συνεργατών και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012.

Στα Environmental Awards επιβραβεύτηκαν επιχειρήσεις ή οργανισμοί που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες πρακτικές ή έχουν εγκαταστήσει τεχνολογίες

για την αποτελεσματική αξιοποίηση ή διαχείριση αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, το ένα βραβείο αφορά στην πρωτοβουλία του εργοστασίου Βόλου να αντικαταστήσει υπόγεια ύδατα που χρησιμοποιούσε στην ψύξη των μηχανημάτων με επεξεργασμένο νερό από γειτονική βιομηχανία αναψυκτικών, η οποία παύει να απορρίπτει την αντίστοιχη ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση φυσικών πόρων και προστατεύεται το περιβάλλον. Η αειφόρος αυτή πρακτική είναι τυπικό παράδειγμα βιομηχανικής συμβίωσης, κατά την οποία ένα βιομηχανικό απόβλητο μιας εταιρείας αξιοποιείται στις βιομηχανικές διεργασίες μιας άλλης εταιρείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται με δυνατότητα αξιοποίησης 30.000 κυβικών μέτρων ανά έτος.

Επίσης το εργοστάσιο Βόλου έλαβε βραβείο για τη χρήση βιομάζας από γεωργικά υπολείμματα σε υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων. Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Lafarge για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ΑΓΕΤ Ηρακλής βελτιστοποιεί τη διαδικασία καύσης και ενεργειακής αποδοτικότητας, υποκαθιστά ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμα ή εναλλακτικά καύσιμα που περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και υποκαθιστά πρώτες ύλες με εναλλακτικά υλικά, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το εργοστάσιο Βόλου από το 2008 έχει αξιοποιήσει 57.000 τόνους βιομάζας, αντικαθιστώντας 31.350 τόνους ορυκτών καυσίμων και αποφεύγοντας την εκπομπή 71.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτό τον τρόπο το εργοστάσιο μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και με την ασφαλή διάθεση των γεωργικών υπολειμμάτων συμβάλλει στην αποφυγή της υπαίθριας καύσης ή της διάθεσης τους σε χωματερές.

Keywords
Τυχαία Θέματα