Αυτοκίνητα: έρχονται νέα δεσμευτικά πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων

11:15 7/6/2012 - Πηγή: Econews

Αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από τα καινούρια αυτοκίνητα στην ΕΕ σχεδιάζει να θεσπίσει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η πρόταση της Κομισιόν, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα τον επόμενο μήνα, προβλέπει τη θέσπιση δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2020.

Ο σημερινός δεσμευτικός στόχος που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη είναι τα 130 γραµµάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόµετρο.

Ορισμένοι

εκπρόσωποι μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών χαρακτηρίζουν τον προτεινόμενο δεσμευτικό στόχο «μεγάλη πρόκληση».

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι όχι μόνο είναι εφικτός αλλά θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Ο προτεινόμενος κανονισμός θέτει τον στόχο των 95 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα στην ΕΕ», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης.

Τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στα 95 ευρώ ανά όχημα για κάθε επιπλέον γραμμάριο.

Οι οδικές μεταφορές συγκαταλέγονται στους τομείς που παρουσιάζουν ταχύτατη αύξηση εκπομπών ρύπων.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περίοδο 1990 με 2008 οι εκπομπές ρύπων στις οδικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 26%.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση των επιπτώσεων για τον προτεινόμενο δεσμευτικό στόχο της Κομισιόν, η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 25% σε αυτοκίνητα και φορτηγά αναμένεται να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα