Αυθαίρετα: ρύθμιση για φθηνές νομιμοποιήσεις και εντάξεις εξπρές

09:35 8/10/2012 - Πηγή: Econews

Fast track εντάξεις στα σχέδια πόλης άλλα και δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων πολεοδομικών παραβάσεων με 500 ευρώ, προβλέπονται σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας».

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις εντάξεις στα σχέδια πόλεως, αναμένεται ριζική αλλαγή με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται ταχύτατα, ενώ για τις αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις –οι οποίες με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό δεν

θεωρούνται πλέον ως αυθαιρεσίες- αναμένεται ρύθμιση για νομιμοποίηση με μόνο 500 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο νέος ΓΟΚ ανοίγει παράθυρο για τη νομιμοποίηση πολλών αυθαιρεσιών, αφού προβλέπει ότι πολλοί βοηθητικοί χώροι, όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. πλέον δεν προσμετρώνται στον συντελεστή.

Μάλιστα, ο νέος ΓΟΚ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων άλλα και την επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους κ.λπ.

Όλα αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούνταν παραβάσεις, θα μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή ενός παραβόλου των 500 ευρώ.

Στο μεταξύ το υπουργείο και το ΤΕΕ επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η «οριστική λύση έως τις 31 Ιανουαρίου 2013», που προανήγγειλε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για το θέμα των αυθαιρέτων, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν τα πρόστιμα και να εισρεύσουν τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτος.

Βασικές κατηγορίες

Βασική επιδίωξη είναι μέσα στους επόμενους μήνες να κατηγοριοποιηθούν οι αυθαιρεσίες και να ενσωματωθούν οι αλλαγές που φέρνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.Γενικά αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις βασικές κατηγορίες:

- Μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως η αλλαγή θέσης μιας κουζίνας ή άλλες μετατροπές που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν οι ιδιοκτήτες (πληρωμή παραβόλου).

- Υπερβάσεις της άδειας και αλλαγές χρήσεων σε ακίνητα με νόμιμη οικοδομική άδεια. (πληρωμή μικρού προστίμου).

- Εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα