WWF: «Υποβαθμίζεται η πράσινη οικονομία στην ατζέντα της ΕΕ»

Απογοητευτική χαρακτηρίζει το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Πολιτικής Συνοχής.

Σύμφωνα με την πρόταση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, η Πολιτική Συνοχής θα έχει ύψος προϋπολογισμού €336 δισ. και θα καλύπτει το 1/3 του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020. Ο κύκλος διαπραγματεύσεων που ανοίγει μετά την παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για την Ελλάδα,

καθώς θέτει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των περιοχών εκείνων που έχουν την περισσότερη ανάγκη από την ευρωπαϊκή συνδρομή.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του, ο Τόνι Λονγκ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF αναφέρει:
«Με όλες τις συζητήσεις περί πράσινης οικονομίας και αποδοτικής χρήσης των πόρων σε εξέλιξη, το WWF ανέμενε μια πολύ πιο φιλόδοξη πρόταση για την αναθεώρηση της Πολιτικής Συνοχής, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά πολλαπλά οφέλη, όπως η εξασφάλιση θέσεων εγασίας σε τομείς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες. Η νέα πρόταση υποβαθμίζει τα φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, ενώ διατηρεί τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους στο συνολικό πλαίσιο, δεν δεσμεύει συγκεκριμένους πόρους, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν το απαιτούμενο επίπεδο επενδύσεων».

Ο Πέτερ Τόρκλερ, επικεφαλής του τομέα Πολιτικής Συνοχής στο WWF δήλωσε:
«Η σημερινή πρόταση για την επόμενη Πολιτική Συνοχής διατηρεί τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων σε τομείς που έχουν μικρό άμεσο όφελος για τους πολίτες ή το περιβάλλον. Το ποσοστό 5% του Ταμείου Συνοχής που διατίθεται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας απέχει πολύ από τις ανάγκες για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης στο 20% που θα απέδιδε όφελος περίπου €1000 ανά νοικοκυριό ετησίως και θα δημιουργούσε έως 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».

«Όσον αφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας, παρόλο που με ανακούφιση βλέπουμε η Πολιτική Συνοχής να αναγνωρίζει το φυσικό κεφάλαιο της ΕΕ ως επενδυτική προτεραιότητα, δεν βρίσκουμε την υποχρέωση των περιφερειών να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Αυτή τη στιγμή η Πολιτική Συνοχής επενδύει μόνο €2.7 δισ. στο φυσικό κεφάλαιο, ενώ €40 δισ. είναι δεσμευμένα σε οδικά δίκτυα που μας κλειδώνουν σε ένα σύστημα μεταφορών υψηλών εκπομπών άνθρακα.Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερους πόρους για την προστασία των οικοσυστημάτων στην Πολιτική Συνοχής. Αυτή η αύξηση θα πρέπει να έρθει από τη μείωση περιβαλλοντικά καταστροφικών επιδοτήσεων».

Το WWF καλεί το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξασφαλίσουν ότι η Πολιτικής Συνοχής θα κατευθύνει περισσότερους δημόσιους πόρους όπου απαιτείται για τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη και ασφαλή Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα