Natura 2000: η Κτηματολόγιο ΑΕ οριοθετεί τις προστατευόμενες περιοχές

14:45 3/7/2012 - Πηγή: Econews

Η Κτηµατολόγιο ΑΕ ανέλαβε ένα ακόµα σηµαντικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό  έργο: την οριοθέτηση, επικαιροποίηση, περιγραφή και αξιολόγηση πάνω στις  έγχρωµες ορθοφωτογραφίες µεγάλης ακρίβειας (κλίµακας 1:5.000) που διαθέτει, όλων των χερσαίων περιοχών Natura της χώρας, που αποτελούν µέρος του  Ευρωπαϊκού Οικολογικού ∆ικτύου περιοχών.

Το δίκτυο «Natura 2000» αποτελείται από φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σηµαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ελλάδα

 σήµερα απαρτίζεται από 241 περιοχές σηµαντικές για τη διατήρηση των ζωικών και  φυτικών ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος και 202 πολύτιµες περιοχές για την επιβίωση και την αναπαραγωγή ειδών ορνιθοπανίδας συνολικής έκτασης πάνω από 2 εκατ στρέµµατα.

Εκτιμάται ότι το 27% της συνολικής χέρσου έκτασης της χώρας είναι περιοχές Natura, κάτι που σημαίνει περίπου 36 εκατ. στρέμματα χέρσου γης από τα συνολικά 42,9 εκατ. που έχουν χαρακτηριστεί προστατευμένες περιοχές.

Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2015 καλύπτει όλες τις χερσαίες περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 20,1 εκατ. στρεμμάτων.

Με την οριοθέτηση των χερσαίων περιοχών Natura εξασφαλίζεται η προστασία  τους, ενώ µε την αποτύπωση των φυσικών οικοτόπων που περιλαµβάνουν θα έχει η Πολιτεία την ευκαιρία να εφαρµόσει σχέδια διαχείρισης µε βάση τις πραγµατικές
συνθήκες που επικρατούν.

Το έργο συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Ψηφιακή Σύγκλιση ΕΣΠΑ  2007-2013».

Keywords
Τυχαία Θέματα