ITGI: καταλληλότερος για το Νότιο Διάδρομο λένε Ελλάδα, Ιταλία – Κρίσιμες εξελίξεις

09:50 21/2/2012 - Πηγή: Econews

Τη στήριξή τους στο έργο του ITGI (Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία), ως καταλληλότερο για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, εκφράζουν τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο αγωγός δεν αποτελεί πια εναλλακτική επιλογή για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους τα δυο υπουργεία

τονίζουν τα εξής:

«Πιστεύουμε ότι ο ITGI είναι το πιο προηγμένο και ώριμο έργο μεταξύ των υποψηφίων, και υπό αυτή την έννοια είναι καταλληλότερο να εκπληρώσει το στόχο της ταχείας υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών για την τροφοδοσια της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και δυνητικά τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας ένα νότιο/νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό κόμβο.

Η Ιταλική και η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, όπου ο αγωγός ITGI μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Shah Deniz, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τον αγωγό ITGI από τις επιλογές για τη διαμετακόμιση του αερίου προς την Ευρώπη. Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη Shah Deniz.

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι ο ITGI θα πραγματοποιηθεί εξέφρασε χθες εκτός από τα δυο υπουργεία και η ιταλική Edison, που μαζί με τη ΔΕΠΑ συμμετέχει στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ιταλική εταιρία αναφέρει:

«Αναφορικά με την κοινή ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον αγωγό  ITGI, η EDISON επιβεβαιώνει  τη σταθερή δέσμευσή της να συνεχίσει την ανάπτυξη του έργου ITGI ως την πλέον ώριμη επιλογή για την αποτελεσματική και ταχεία υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου.

Η στήριξη του αγωγού ITGI από τις Κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, υποδηλώνει τη στρατηγική σημασία της εν λόγω υποδομής εν όψει της δημιουργίας ενός ιταλικού hub φυσικού αερίου που θα συνδέει μία νέα πηγή εφοδιασμού με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο ITGI είναι ένα σημαντικό έργο που προωθείται από ενεργειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις τελικές αγορές. Μπορεί να υποδεχθεί φυσικό αέριο προερχόμενο από ανταγωνιστικές πηγές και στοχεύει να υπηρετήσει πρωτίστως το συμφέρον των ιταλών και ευρωπαίων καταναλωτών.

Έχοντας ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κατανομή  της μεταφορικής δυναμικότητας αερίου και για την εξασφάλιση των αδειών που απαιτεί η υλοποίησή του, ο ITGI είναι ο μοναδικός αγωγός που μπορεί να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από την θέση σε παραγωγική λειτουργία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

Τέλος, χάρις στη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

Keywords
Τυχαία Θέματα