Energa-Hellas Power: ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις

10:35 9/2/2012 - Πηγή: Econews

Τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους καταναλωτές για δαπάνες παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ανοίγει, σύμφωνα με  tanea.gr, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει την εταιιρεία VerbundArt Energa Hellas S.A.

Η εταιρεία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις

του υπουργού Ανάπτυξης του έτους 2009 για τον καθορισμό των συντελεστών επιμερισμού του ετήσιου ανταλλάγματος προς κάλυψη δαπανών παροχής ΥΚΩ και την έγκριση του ετήσιου ανταλλάγματος για την κάλυψη των δαπανών παροχής ΥΚΩ του έτους 2008.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία υποστήριζε ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις επιβάλλουν την εν μέρει αποζημίωση της ΔΕΗ για την παροχή ΥΚΩ και στους πελάτες της επίμαχης εταιρείας, περιορίζοντας με την επιβολή αυτή, την ανταγωνιστικότητα της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα στην οδηγία 2003/54/ΕΚ που αφορά τους κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου κρίνονται «μη νόμιμες».

Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  σημαίνει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ στην Energa.

Keywords
Τυχαία Θέματα