Argo Sentinel: ειδοποιήστε για πετρελαιοκηλίδες από το κινητό σας

Από σήμερα, όποιος πλέει στη θάλασσα, για δουλειά ή για διασκέδαση, μπορεί να είναι σε θέση να ενημερώσει άμεσα για την παρουσία μιας πετρελαιοκηλίδας ή διαρροής υδρογονανθράκων, συμβάλλοντας στη παρακολούθηση της «υγείας» των θαλασσών μας και την επιστημονική έρευνα.

Η επιστημονική ερευνητική ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος ARGOMARINE, στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός δικτύου τεχνολογιών για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη λεκάνη της Μεσογείου και, ιδίως, σε Προστατευόμενες Περιοχές,

όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το Εθνικό Πάρκο του Αρχιπελάγους της Τοσκάνης και τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης, για την αποτελεσματική επέμβαση και αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρύπανσης από πετρελαιοειδή, ανέπτυξε την απλή και εύχρηστη εφαρμογή για κινητά smartphones (Android v2.2 ή νεότερη έκδοση) με GPS, “ARGO Sentinel”.

Η εφαρμογή “ARGO Sentinel” αναπτύχθηκε, με κύριο στόχο, τον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών πετρελαίου ή υδρογονανθράκων στις θάλασσες μας και την έγκαιρη ειδοποίηση, από όλους όσους έχουν την δυνατότητα της άμεσης παρατήρησης, βοηθώντας στην ανάπτυξη ενός εργαλείου, όπου μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, για την στήριξη των Αρχών στην άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αποτρέποντας τις δραματικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη θαλάσσια ζωή.

Η εφαρμογή “ARGO Sentinel” διατίθεται δωρεάν σε τρείς γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά), μέσω του Google Play ή μπορείτε να την κατεβάσετε απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος ARGOMARINE .

Η εφαρμογή παρέχει πέντε απλές λειτουργίες:

*Κουμπί “Κόκκινου συναγερμού”: ενημερώνει για την εμφάνιση μιας πετρελαιοκηλίδας μεγάλης έκτασης, με διάμετρο μεγαλύτερη ή ίση των 20 m.

* Κουμπί “Κίτρινου συναγερμού”: ενημερώνει για την εμφάνιση μιας πετρελαιοκηλίδας μέτριας έκτασης, με διάμετρο μικρότερη από 20 m περίπου.

* “Μήνυμα”: περιοχή, όπου ο χρήστης μπορεί να περιγράψει την παρατήρηση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρατηρηθήσας πετρελαιοκηλίδας, καθώς και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, για τον προσδιορισμό της ακριβής θέσης της.

*Κουμπί «i»: για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής.
*Κουμπί “Έξοδος”: για να κλείσετε την εφαρμογή.

Αν η πετρελαιοκηλίδα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, μην διστάσετε να ενημερώστε την κατά τόπους Λιμενική Αρχή ή να επικοινωνήστε με το Αρχηγείο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 108).

Οι αναφορές των χρηστών της εφαρμογής θα αποστέλλονται στο «Θαλάσσιο Σύστημα Πληροφοριών (MIS)», τον “σκεπτόμενο εγκέφαλο” του δικτύου ARGOMARINE, που είναι σε θέση να συλλέγει δεδομένα σχετικά με κρίσιμα θέματα και θέματα «υγείας» των θαλασσών από διάφορες πηγές (Δορυφόρους, Οπτικούς Αισθητήρες, Ηλεκτρονικές Μύτες, Αυτόνομα Υποθαλάσσια Οχήματα, Συστήματα Γεω-Εντοπισμού και Γεω-Αναφοράς), να τα αναλύει και να τα ενσωματώνει σε μοντέλα πρόβλεψης, βοηθ

Keywords
Τυχαία Θέματα