Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ: Αποχωρεί το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων

08:18 9/2/2022 - Πηγή: Diastixo

Την αποχώρησή του από τη διαδικασία απονομής του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2022-2024 ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), που εκπροσωπεί περίπου 160.000 συγγραφείς και μεταφραστές, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τη νέα μορφή που θα έχει η διαδικασία. Η αποχώρηση του Συμβουλίου σημαίνει ότι στη διαδικασία δεν θα συμμετέχουν πλέον οι συγγραφείς, αλλά μόνο οι εκδότες (μέσω

της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών) και οι βιβλιοπώλες (μέσω της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων και Διεθνών Βιβλιοπωλών).

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, πλέον οι εθνικοί οργανισμοί (για την Ελλάδα η GreekLit) θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν από ένα μόνο βιβλίο υψηλής ποιότητας και με προοπτικές μετάφρασης, ενώ θα υπάρχει και δεύτερος γύρος, όπου μία επταμελής κριτική επιτροπή θα επιλέγει έναν νικητή και θα απονέμει επιπλέον πέντε εύφημες μνείες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρυσι όλοι οι επιλεγέντες ως εθνικοί νικητές τιμούνταν και με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων επέκρινε την απόφαση αυτή, εξηγώντας: «Καθώς οι διαδικασίες επιλογής έχουν αλλάξει σημαντικά τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το EWC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νέα μορφή του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προωθεί την πολυγλωσσία ως κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής γλωσσικής ποικιλομορφίας και δεν εναρμονίζεται με τις πεποιθήσεις μας περί ίσης μεταχείρισης όλων των συμμετεχουσών χωρών. Η ανακάλυψη μίας ευρείας γκάμας νέων συγγραφέων κάθε χρόνο ήταν ξεχωριστή για μας και το κύριο νόημα του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς αυτή η προσέγγιση έχει πια αλλάξει, το EWC δεν επιθυμεί πλέον να υποστηρίξει αυτή τη μορφή».

Σημειωτέον ότι τα αποτελέσματα για το φετινό βραβείο θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου του Παρισιού. H Ελλάδα είναι μία από τις 14 συμμετέχουσες χώρες, μαζί με την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα