Οι Ιάπωνες ανακαλύπτουν ξανά τη χειροποίητη βιβλιοδεσία

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Μπορεί τα ebooks και τα audiobooks ολοένα να κερδίζουν έδαφος στις πωλήσεις βιβλίων, όμως τα εκτυπωμένα βιβλία παραμένουν ισχυρά. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα καινούργια βιβλία αλλά και για τα παλιότερα, όπως πιστοποιεί το γεγονός ότι στην Ιαπωνία καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για μία σπάνια τέχνη, αυτή της χειροποίητης βιβλιοδεσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Japan News,

τα εξειδικευμένα καταστήματα που αναλαμβάνουν χειροποίητες βιβλιοδεσίες έχουν δει τις παραγγελίες τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται, από ανθρώπους που θέλουν να δώσουν ξανά ζωή στα αγαπημένα τους παλιά βιβλία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής για τους ενδιαφερόμενους.

Όμως δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες: το 2018 κυκλοφόρησε από την εταιρεία Kihara ένα σετ επιδιόρθωσης βιβλίων που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στη διάρκεια της πανδημίας, όταν και εξαντλήθηκε από την αγορά λόγω της μεγάλης ζήτησης. Έκτοτε η εταιρεία έχει λανσάρει και ένα δεύτερο σετ, που περιλαμβάνει και κόλλα για τους αναγνώστες που θέλουν να κάνουν σαν καινούργια τα παλιά τους βιβλία με τα ίδια τους τα χέρια. Δημοφιλή είναι επίσης και τα μαθήματα βιβλιοδεσίας, που προσφέρονται σε ορισμένα εργαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μία έρευνα του 2021 σε Ιάπωνες χρήστες του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου της Rakuten, 53% των χρηστών δήλωσαν ότι διαβάζουν μόνο εκτυπωμένα βιβλία, αιτιολογώντας την επιλογή τους αυτή βάσει της οικειότητας που νιώθουν με τα βιβλία, βάσει της απόλαυσης του να συλλέγεις βιβλία και να τα τοποθετείς στη βιβλιοθήκη, αλλά και βάσει της αίσθησης ιδιοκτησίας που δίνει ένα εκτυπωμένο βιβλίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα