Η Ελλάδα στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

Δυναμική και πολύπλευρη η παρουσία της Ελλάδας στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (Bologna Children’s Book Fair), 8-11 Απριλίου 2024, σε συνεργασία με Έλληνες εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους και εκπροσώπους του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τη συμμετοχή της Ελλάδας

στην έκθεση προετοίμασε το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποιεί η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου.

Η Ελλάδα φέτος έχει διπλή παρουσία στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια: εθνικό περίπτερο στον εκθεσιακό χώρο BolognaFiere και stand στο Comics Corner, τον ειδικό χώρο της έκθεσης που είναι αφιερωμένος στα comics και τα graphic novels, και που φέτος υποδέχεται περισσότερους από 50 εκδότες κόμικς από 20 χώρες. Στο εθνικό περίπτερο θα φιλοξενηθούν 8 βραβευμένες Ελληνίδες συγγραφείς και εικονογράφοι και 40 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συμμετοχή που απηύθυνε το Υπουργείο Πολιτισμού προς τον εκδοτικό κόσμο της χώρας. Η συμμετοχή της χώρας ενισχύεται επιπλέον με ειδικά σχεδιασμένο έντυπο ενημερωτικό υλικό, καθώς και προβολή πρωτότυπου ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού.

Η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, ως η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο αφιερωμένη στη βιομηχανία εκδόσεων και βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά, έχει φέτος τη Σλοβενία ως τιμώμενη χώρα και θα φιλοξενήσει περί τους 1.500 εκθέτες και πάνω από 30.000 εκδοτικούς οίκους, λογοτεχνικούς πράκτορες, εικονογράφους, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους κ.ά., από περίπου 100 χώρες. Περιλαμβάνει, επίσης, πολλές νέες εθνικές συμμετοχές (Ανγκόλα, Βολιβία, Καμερούν, Κολομβία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μαυρίκιος, Μολδαβία, Μπενίν, Ουγκάντα, Παραγουάη, Πριγκιπάτο του Μονακό, Τόγκο, Φιλιππίνες). Κεντρικοί θεματικοί άξονες της φετινής διοργάνωσης είναι το περιβάλλον και τα δικαιώματα των παιδιών, ενώ θα διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (IPA).

Στο επαγγελματικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας στην έκθεση συμμετέχουν οι βραβευμένες συγγραφείς και εικονογράφοι: Βάσια Εξάρχου, συγγραφέας, αρχιτέκτονας, Πέρσα Ζαχαριά, εικονογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, Μυρτώ Καλοφωλιά, συγγραφέας, μεταφράστρια, Ιωάννα Μπαμπέτα, συγγραφέας, Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, μεταφράστρια, ηθοποιός, Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφος, συγγραφέας, Ντανιέλα Σταματιάδη, εικονογράφος, ζωγράφος, καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων, συγγραφέας, και η Άβα Χαλκιαδάκη, εκπρόσωπος του διεπιστημονικού σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».

Όλα τα έργα προβάλλουν το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών και της ενσωμάτωσης ιδιαίτερων κατηγοριών παιδιών σε περιβάλλοντα υποδοχής, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και την ανάδειξη ιστορικών, αλλά και σύγχρονων διεπιστημονικών θεμάτων, όπως π.χ. φαντασία και τεχνολογία. Επιπλέον, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου του Πανεπιστημίου της Μπολόνια –του παλαιότερου σε λειτουργία πανεπιστημίου του κόσμου– στην παραγωγή θεωρίας και σκέψης διαχρονικά, αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που είχαν με την πόλη και το πανεπιστήμιό της διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όπως ο Pier Paolo Pasolini και ο Giosuè Carducci (το πρώτο βραβείο Νόμπελ της Ιταλίας, 1906), σχεδιάζεται εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο για τις μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της εθνικής συμμετοχής, το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τις επιτροπές κρατικών λογοτεχνικών βραβείων, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, την Ελληνική Κοινότητα της Emilia Romanga και το Ελληνικό Προξενείο στην Μπολόνια.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα