Δραματική μείωση των απολαβών των συγγραφέων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος του συγγραφέα στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννά έρευνα που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο CREATe, σύμφωνα με την οποία το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα στη χώρα ανέρχεται μόλις σε 7.000 λίρες, όταν το 2018, την προηγούμενη φορά που είχε διεξαχθεί η ίδια έρευνα, οι ετήσιες απολαβές του έφταναν τις 10.497 λίρες.

Στοιχείο που φαίνεται να σχετίζεται με το παραπάνω είναι και το ότι, αν και το 50% των συγγραφέων

που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δήλωσαν ότι η συγγραφή είναι το κύριο επάγγελμά τους, μόλις το 19% δήλωσαν ότι όλα τους τα εισοδήματα προέρχονται από τη συγγραφή, ενώ το ποσοστό αυτό πριν από τέσσερα χρόνια έφτανε το 40%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, η Nicola Solomon, διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Συγγραφέων (Society of Authors) της χώρας, παρατήρησε: «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι των οποίων η δημιουργικότητα και το πάθος καθιστούν εφικτή την ύπαρξη της βιομηχανίας, μπορούν ρεαλιστικά να αποτελέσουν κομμάτι της μόνο με άλλες δουλειές, ή όταν υποστηρίζονται από άλλους, ή μέσω της προσωπικής τους περιουσίας». Το γεγονός αυτό, κατά την ίδια, δείχνει ότι το επάγγελμα του συγγραφέα μοιάζει μη προσβάσιμο και μη βιώσιμο για πολλούς.

Με την έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, επιδείνωση των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων ως προς τις απολαβές τους: οι γυναίκες συγγραφείς είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 21% μεταξύ του 2017 και του 2020, έναντι 10% των ανδρών. Συνολικά, οι γυναίκες συγγραφείς πληρώνονται κατά 41,4% λιγότερο από τους άνδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα