Ξέρεις τι είναι το κίμτσι;

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Είναι ένα ασιατικής προέλευσης συνοδευτικό που πιθανά σου έχουν ήδη σερβίρει σε κάποιο προχωρημένο εστιατόριο που επισκέφτηκες πρόσφατα αλλά εσύ ντράπηκες να ρωτήσεις τι είναι. Ίσως γιατί σου θύμισε κάπως το δικό μας ξινολάχανο…

Τα τελευταία χρόνια το Κίμτσι (Kimchi) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, για την ακρίβεια κατάφερε να γίνει το απόλυτο γευστικό trend της εποχής μας κι έχει αποκτήσει πρόσβαση σε κουζίνες διάσημων σεφ και πολυάριθμων εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.

Και

τι είναι; Το kimch’i (προφέρεται gimch’i) είναι ένα Κορεάτικο τουρσί που καταναλώνεται ως ορεκτικό ή γίνεται η βάση για κάποια άλλα πιάτα και το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στην πατρίδα του, την Ν. Κορέα. Η ιστορία του πάει τουλάχιστον 3 χιλιάδες χρόνια πίσω και η γεύση του είναι αρκετά όξινη και πικάντικη. Το κύριο συστατικό του είναι το κινέζικο λάχανο και βασικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση (fermentation) μια μέθοδο η οποία βοηθά όχι μόνο στην πολύχρονη συντήρηση των τροφίμων, αλλά θεωρείται και ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον άνθρωπο αφού μέσω αυτής παράγεται μια σειρά υγιεινών προϊόντων που ανήκουν στην κατηγορία των προβιοτικών.

Πώς γίνεται το κίμτσι;

Αρχικά το κινέζικο λάχανο αλατίζεται και εμποτίζεται σε νερό. Έτσι εξουδετερώνονται τα επιβλαβή για τον οργανισμό βακτήρια, ενώ τα υπόλοιπα βακτηρίδια που μένουν είναι αυτά που ξεκινούν τη διαδικασία της γαλακτικής ζύμωσης κατά την οποία τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γαλακτικό οξύ. Μετά το λάχανο στραγγίζεται και ανακατεύεται με κάποια πικάντικα υλικά όπως σκόρδο, τζίντζερ, τσίλι πιπεριές, ρεπάνι καυτερό, φρέσκο κρεμμύδι, πάστα γαρίδας (shrimp paste) κ.λπ. Υπάρχουν διαφόρων ειδών κίμτσι που παρουσιάζουν διαφορές ως προς την αλατότητα, το χρώμα (λευκό ή πορτοκαλί) και το πόσο πικάντικα είναι.

Που θα βρω κίμτσι;

Θα το αναζητήσεις στα ράφια των καταστημάτων με έθνικ προϊόντα και κάποιων καταστημάτων υγιεινών τροφίμων.

The post Ξέρεις τι είναι το κίμτσι; appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα