Συνταγές που μιλάνε στην καρδιά μας ιταλικά

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ιταλικής κουζίνας που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου, μαγειρέψαμε 4 εμβληματικές ιταλικές συνταγές που μιλάνε και στη δική μας ελληνική καρδιά!

Risotto milanese

Το πιο διάσημο ιταλικό ριζότο παίρνει χρυσό χρώμα από το σαφράν κι αποκτά υπέροχη γεύση και υφή από παρμεζάνα και άφθονο βούτυρο.

Υλικά για 4 άτομα:250γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο50ml ελαιόλαδο120ml
λευκό κρασί1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σε στίγματα800ml ζωμός λαχανικών καυτό50γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους καρέ1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένηAλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένοΕκτέλεσηΜουλιάζουμε το σαφράν σε ένα φλιτζάνι ζωμό και βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει διάφανο.Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί.Προσθέτουμε σταδιακά τον καυτό ζωμό των λαχανικών, μια δυο κουτάλες τη φορά, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.Τη δεύτερη φορά προσθέτουμε το ζωμό με το σαφράν και συνεχίζουμε τη διαδικασία όσες φορές και με όσο ζωμό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι αλ ντέντε και παράλληλα να μείνει ζουμερό. Θα μας πάρει 21-22 λεπτά περίπου.Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφού ενσωματωθεί ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γλασάρει πολύ καλά το ριζότο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τα επόμενα λεπτά.

Ossobucco με gremolata

Αυτό το υπέροχο κομμάτι κρέατος μαγειρεύεται παρέα με λαχανικά, κρασί και ντομάτα, σερβίρεται με gremolata (ένα υπέροχο μείγμα από μαϊντανό, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού) και συναντά τον ιδανικό του σύντροφο στο πιάτο σε ένα ριζότο μιλανέζε.

Υλικά4 λεπτές φέτες οσομπούκο (μοσχαρίσια κότσια με κόκκαλο στη μέση)Αλάτι και πιπέριΛίγο αλεύρι1 κ.σ βούτυρο1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο2 καρότα σε φέτες2 κλωνάρια σέλερι σε κομμάτια3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο1 φλιτζάνι λευκό κρασί1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέΓια τη γκρεμολάτα1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο1 κ.σ ξύσμα λεμονιούΕκτέλεσηΑλατοπιπερώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές και τις περνάμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και όταν κάψει καλά ρίχνουμε σταδιακά τα κομμάτια του κρέατος και τα ροδίζουμε πρώτα από τη μια και μετά από την άλλη πλευρά.Τα μεταφέρουμε σε γάστρα και σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα τα λαχανικά (κρεμμύδι, σέλερι, καρότο) και το μπέικον για 3 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε 4 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση και επιστρέφουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα.Προσθέτουμε το ζωμό καυτό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει καλά, κι ελέγχοντας στο ενδιάμεσο, μήπως χρειάζεται να προσθέτουμε επιπλέον υγρά στο φαγητό.Ετοιμάζουμε την γκρεμολάτα ανακατεύοντας τον μαϊντανό, με το σκόρδο και το ξύσμα του λεμονιού. Όταν είναι έτοιμο το οσομπούκο, πασπαλίζουμε το μείγμα από πάνω κι αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμη.Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με ριζότο μιλανέζε.

Ιταλικά κεφτεδάκια της γιαγιάς

Αφράτα κεφτεδάκια που οι Ιταλοί ονομάζουν polpette και ζυμώνουν με δυο λογιών κιμάδες, ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, μπόλικη παρμεζάνα κι αυγά και σερβίρουν παρέα με σάλτσα ντομάτας πάνω από ζυμαρικά.

Υλικά για 4 άτομα300γρ. κιμά μοσχαρίσιο300γρ. κιμά χοιρινόΛίγο γάλα125γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο2 κ.σ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το πλάσιμο¾ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα2 αυγά ελαφρά χτυπημέναΑλάτι, πιπέριΣπορέλαιο για το τηγάνισμαΓια τη σάλτσα ντομάτας4 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο1 ½ κονσέρβα ντομάτα κονκασέΑλάτι, πιπέρι1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικούΓια το σερβίρισμαΒρασμένα ζυμαρικάΤριμμένη παρμεζάναΕκτέλεσηΜουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε με το χέρι.Ανακατεύουμε τους κιμάδες σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί, το ελαιόλαδο, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, την παρμεζάνα κι ανάλογο αλατοπίπερο.Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλων καρυδιών. Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία λαδώνουμε συχνά τα χέρια μας.Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε στην άκρη.Για τη σάλτσα: Σοτάρουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πλατιά και προσθέτουμε την ντομάτα κι ανάλογο αλατοπίπερο.Βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και λίγο νερό. Βράζουμε για μισή ώρα ακόμα, ελέγχοντας τα υγρά της σάλτσας. Τέλος πασπαλίζουμε με τον βασιλικό.Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια παρέα με τα ζυμαρικά της επιλογής μας.

Vitello tonnato

Ένα υπέροχο κρύο πιάτο από την περιοχή του Piemonte το οποίο δεν είναι άλλο από βρασμένο μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες και σερβιρισμένο με μια σάλτσα τόνου, αντζούγιας και κάπαρης που θυμίζει μαγιονέζα.

Υλικά1 κιλό περίπου μοσχάρι, κατά προτίμηση σπαλομίτα1 κοτσάνι σέλερι σε κομμάτια1 καρότο σε χοντρές φέτες1 κρεμμύδι στα 41 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη250ml κρασί λευκό1, 5 λίτρο νερό1 φύλλο δάφνης3 καρφάκια γαρίφαλο½ κ.γ πιπέρι σε σπόρους1 κ.σ αλάτιΓια τη σάλτσα2 αυγά βρασμένα (σφιχτά)3 φιλέτα αντζούγιας125γρ. τόνο από κονσέρβα στραγγισμένο1 κ.γ κάπαρη ξαρμυρισμένη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμαΕκτέλεσηΔένουμε το κρέας σε 3-4 μερικά σημεία με σπάγκο ψησίματος για να μην χάσει το σχήμα του στο μαγείρεμα και το βάζουμε σε κατσαρόλα.Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, τα γαρίφαλα, τα πιπέρια, αλάτι και περιχύνουμε με το νερό και το κρασί.Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν έχουμε θερμόμετρο, τσεκάρουμε τη θερμοκρασία στο κέντρο του, πρέπει να φτάσει τους 65οC. Το βγάζουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αφαιρούμε τους σπάγκους.Μετράμε το 1/3 του ζωμού και των λαχανικών και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν μαζί για 10 λεπτά επιπλέον. (Το υπόλοιπο το κρατάμε για να φτιάξουμε ριζότο, είναι ιδανικό).Βγάζουμε τα λαχανικά του ζωμού που ξαναβράσαμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, τον τόνο, την κάπαρη, τις αντζούγιες και λίγο από το ζωμό που έβρασαν. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να πάρουμε ένα πηχτό γαλάκτωμα σαν μαγιονέζα.Κόβουμε το μοσχάρι με ηλεκτρικό ή με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε και τις σερβίρουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα τόνου που φτιάξαμε και με επιπλέον κάπαρη.Συνοδεύουμε στο τραπέζι με την υπόλοιπη σάλτσα που τοποθετούμε σε μπολ.

The post Συνταγές που μιλάνε στην καρδιά μας ιταλικά appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα