Ιδανική θερμοκρασία χώρου σε κάθε περίσταση

Κάθε μορφή θέρμανσης ή και κλιματισμού θερμαίνει (ή, αντίστοιχα, δροσίζει) τον χώρο με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ενώ μία θερμάστρα ή ένα κλιματιστικό παράγει και αποδίδει τη θέρμανση σ’ ένα σημείο μέσα στον χώρο, μία κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης παράγει τη θερμότητα σε διαφορετικό σημείο, τη μεταφέρει και την αποδίδει στους χώρους, μέσα από θερμαντικά σώματα ή σώματα καλοριφέρ.

Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας στους διάφορους χώρους του σπιτιού, ανάλογα με τη χρήση τους, είναι άκρως απαραίτητη. Όχι μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για να εξασφαλίσουμε

άνετες συνθήκες διαβίωσης μέσα στο σπίτι.

Οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες για τους χώρους του σπιτιού, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ένας πολύ καλός «οδηγός» για να έχουμε την άνεση αλλά και την οικονομία που όλοι ζητούμε.

Σαλόνι και τραπεζαρία

Ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα δωμάτια του σπιτιού, όπου συνήθως είναι το σαλόνι/καθιστικό ή και η τραπεζαρία, ιδανική θερμοκρασία θεωρείται μια τιμή στους 19-21 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξεις σε ένα χώρο. Πολύ σημαντικό παράγοντα παίζει και η ξηρασία - υγρασία που εμφανίζεται. Για τον λόγο αυτό πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά τις συσκευές που θα χρησιμοποιήσεις για τη θέρμανση/ψύξη του χώρου σου. Για παράδειγμα, τα αερόθερμα είναι μια καλή λύση για τοπική θέρμανση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και για το μπάνιο, αλλά μπορεί να ξηράνουν τον αέρα. Επομένως, είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά για τοπική θέρμανση ή και για να ζεστάνεις γρήγορα ένα κρύο δωμάτιο. Αντίστοιχα, όταν στον χώρο επικρατούν υψηλές τιμές υγρασίας, θα πρέπει να εξεταστεί η επιλογή αφυγραντήρα.

Η ιδανική θερμοκρασία για καλό ύπνο

Ο ποιοτικός ύπνος είναι αναζωογονητικός αλλά και απόλυτα απαραίτητος, ακόμα και για την επιβίωσή μας. Μία από τις πιο σημαντικές συνιστώσες ενός καλού ύπνου είναι η σωστή θερμοκρασία δωματίου και, γενικότερα, η ύπαρξη υγιεινής ατμόσφαιρας στον χώρο. Σε αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και η ύπαρξη ενός καθαριστή αέρα, όπου φροντίζει να διατηρεί τον αέρα που αναπνέεις καθαρό και υγιεινό.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση θερμοκρασίας, αρχικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η θερμότητα του σώματος μειώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό και η θερμοκρασία του υπνοδωματίου πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμούς. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία στο δωμάτιο ενός νεογέννητου μωρού, πρέπει να είναι στους 18-19 βαθμούς Κελσίου και ίσως λίγο πιο χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή τις ώρες που κοιμάται.

Αν θέλεις να αποφύγεις το «σοκ» που προκαλεί το παγωμένο κρεβάτι όταν ξαπλώνεις, μπορείς να εξετάσεις την αγορά μιας ηλεκτρικής κουβέρτας. Έτσι, το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία της δέκα λεπτά πριν μπεις κάτω από τα σκεπάσματα.

Άσκηση στο σπίτι και ιδανική θερμοκρασία

Η τακτική άσκηση μας βοηθάει να διατηρούμε τη σωματική και πνευματική υγεία μας σε καλή κατάσταση. Η προτιμώμενη θερμοκρασία άσκησης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν και αισθάνονται καλύτερα όταν ασκούνται σε εσωτερικούς χώρους σε μέτρια θερμοκρασία περίπου 20-21 βαθμούς Κελσίου.

 

Ιδανική θερμοκρασία για μελέτη

Οι υψηλές ή οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την αυτοσυγκέντρωσή σου, και κατ’  επέκταση την παραγωγικότητά σου. Συγκεκριμένα, μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένος και νυσταγμένος. Γι’ αυτό συνιστάται να διατηρείς τη θερμοκρασία μεταξύ 21-25, για όσο μελετάς, ώστε να είσαι πάντα συγκεντρωμένος και παραγωγικός.

Ιδανική θερμοκρασία δωματίου για εργασία

Η εργασία από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 90.000 ώρες στη δουλειά κατά τη διάρκεια της ζωής του, τότε πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη το ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία στον χώρο που εργάζεσαι. Σύμφωνα με έρευνες, η βέλτιστη θερμοκρασία χώρου φαίνεται να είναι 24-25 βαθμούς.

Φτιάξε την ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι με ένα «κλικ»

Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές. Ασφαλώς, υπάρχουν κάποια «στάνταρτ» για το ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία χώρου, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία ενός ατόμου, όπως π.χ. αν είναι ηλικιωμένος ή βρέφος, η διαρρύθμιση του σπιτιού κλπ. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στην τεχνολογία μπορείς να φτιάξεις τις ιδανικές συνθήκες στο σπίτι σε κάθε περίσταση.

Οι έξυπνες συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, για να παρακολουθείς από μακριά τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σου. Πλέον μπορείς να χειριστείς το κλιματιστικό σου, τον αφυγραντήρα, τον καθαριστή αέρα, ή τον θερμοπομπό σου από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Αρκεί να ενεργοποιήσεις το ασύρματο οικιακό σου δίκτυο. Όλες οι λειτουργίες των συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού διαθέσιμες στο tablet ή το smartphone με ένα άγγιγμα, ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι.

Όλα τα δεδομένα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου, ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις τη λειτουργία του κλιματιστικού, του θερμοπομπού, του αφυγραντήρα, ή του καθαριστή αέρα. Για παράδειγμα, θα μπορείς να το προγραμματίσεις να ενεργοποιείται το κλιματιστικό στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από μία συγκεκριμένη τιμή (π.χ. 14 βαθμούς Κελσίου), για να την «ανεβάσει» στην τιμή που επιθυμείς.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: αφυγραντήρας, κλιματιστικό, αερόθερμο, θερμάστρες, θερμοπομποί, tablet, smartphone, καθαριστής αέρα, ηλεκτρική κουβέρτα.

The post Ιδανική θερμοκρασία χώρου σε κάθε περίσταση appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα