Η ιστορία της μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα η 13η Φεβρουαρίου.

Η μουσική μπορεί να μας συναρπάσει, να μας ταξιδέψει, να μας καθηλώσει, να μας κάνει να ερωτευτούμε, να μας γαληνέψει. Το ίδιο και μία φωνή που μιλά αργά κι απαλά πίσω από το μικρόφωνο ενός ραδιοφωνικού σταθμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της μουσικής και πόσο ραγδαίες αλλαγές έχει φέρει η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Η ιστορία της μουσικής ανάγεται σε χιλιάδες χρόνια πίσω, παρ’ όλ’

αυτά σταθμό για την εξέλιξή της αποτέλεσε η είσοδος της τεχνολογίας, αρχικά σε πρώιμο στάδιο και στη συνέχεια με καλπάζοντα ρυθμό.

Από τον φωνογράφο ή γραμμόφωνο, έως το cloud και τα προηγμένα συστήματα μετάδοσης μουσικής, η τεχνολογία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο την απολαμβάνουμε.

Η ιστορία της μουσικής, από τον φωνογράφο, στο cloud

Ήταν 1877 όταν ο Τόμας Έντισον κατέθεσε αίτηση για απόκτηση τίτλου ευρεσιτεχνίας: Ο ίδιος κατασκεύασε μία συσκευή την οποία ονόμασε φωνόγραφο, πρόδρομο του μεταγενέστερου γραμμοφώνου. 10 χρόνια αργότερα, οι Bell και Berliner μας παρουσίασαν τους πρώτους δίσκους με διάμετρο 12 εκατοστά, των 150 στροφών/λεπτό που έπαιζε στον φωνογράφο ή αργότερα στο γραμμόφωνο. Επρόκειτο για προάγγελο των δίσκων βινυλίου. Κι ενώ ο Έντισον εργαζόταν κρυφά στην εξέλιξη των δίσκων αυτών, σιγά-σιγά άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το πικάπ, μια εξελιγμένη μορφή ηλεκτρικού γραμμοφώνου με την υπογραφή του Εμίλ Μπέρλινερ που αργότερα έπαιζε στεροφωνικά.

Γνώριζες ότι ο Κωτσόβολος διαθέτει μια ευρεία γκάμα πικάπ με ρετρό και όχι μόνο;

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην αναπαραγωγή μουσικής σημειώνονταν ραγδαίες αλλαγές και με τους τρόπους ακρόασής της.

Ήδη από το 1910 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ακουστικά. Επρόκειτο για “gadgets” που χρησιμοποιούσαν αρχικά κυρίως ναυτικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αλλά και υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων. Η εξέλιξη αυτών των ακουστικών ήταν τα στερεοφωνικά, που αναπτύχθηκαν παράλληλα με το στερεοφωνικό σήμα.

Δειλά-δειλά άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το ραδιόφωνο: O Μαρκόνι το έτος 1897, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 χλμ μία ιστορική στιγμή που σήμανε την απαρχή του ραδιοφώνου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 ο Ρέτζιναλντ Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων στη Νέα Υόρκη. Το ραδιόφωνο πάντως έως τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε ένα μέσο μετάδοσης που χρησιμοποιείτο περιορισμένα και σε ερασιτεχνική βάση. Στα τέλη του 1920 μια ιστορική ημέρα του Νοέμβρη, τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ο K.D.K.A., ο οποίος παραμένει ενεργός ακόμη και σήμερα! Το 1960 κάνει την εμφάνισή της η Πειρατική Ραδιοφωνία με στόχο να βοηθήσει στην αναπαραγωγή ροκ μουσικής που αποτελούσε “κόκκινο πανί” για την κρατική ραδιοφωνία.

Για τους λάτρεις του ρετρό, ο Κωτσόβολος διαθέτει ραδιόφωνα και ραδιο-ρολόγια με ενσωματωμένες νέες τεχνολογίες.

 

Όταν μπήκε στη ζωή μας το walkman

Το έτος 1979 μια καινοτομία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο άκουσμα της μουσικής: Η Sony λανσάρει το walkman και η φρενίτιδα της pocket music ξεκινά! To walkman έφερε μια επανάσταση στον τρόπο που ο κόσμος άκουγε μουσική, καθώς πλέον καθένας μπορούσε να απολαύσει τα αγαπημένα του κομμάτια σε κασέτα οπουδήποτε και εντελώς αθόρυβα! Τα ακουστικά εξελίχθηκαν ακόμη περισσότερο, με αποκορύφωμα τα “in ears”, που ήταν τελείως μικροσκοπικά προσφέροντας για τα τότε δεδομένα τη μέγιστη δυνατή ποιότητα. Η “επιτομή” του design βέβαια στα ακουστικά ήρθε πολύ αργότερα, κοντά στο 2010 όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ασύρματα που συνδέονταν με Bluetooth.

Στον Κωτσόβολο μπορείς να βρεις  τα πιο εξελιγμένα ακουστικά κάθε είδους.

Τα cd το μεγάλο τρεντ της δεκαετίας του ’90

Μία ακόμα μεγάλη τομή αποτέλεσε η είσοδος του cd στη βιομηχανία της μουσικής που έμελλε να είναι ο απόγονος του δίσκου βινυλίου. Ο μικροσκοπικός αυτός πλαστικός δίσκος ήταν σαφώς πιο “ευέλικτος” και με μεγάλη χωρητικότητα. Σε μόλις 6 χρόνια από τη στιγμή που λανσαρίστηκε ξεπέρασε σε δημοφιλία τόσο τους δίσκους, όσο και την κασέτα.

Η δεκαετία αυτή ωστόσο χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες “συμπαρέσυραν” με το πέρασμά τους και τη βιομηχανία της μουσικής. Έτσι περίπου το 1990 ομάδα Γερμανών επιστημόνων του Ιδρύματος Fraunhofer εφηύρε το mp3, ένα σύστημα ψηφιοποίησης μουσικής που λειτουργούσε με αλγορίθμους. Παρείχε τη δυνατότητα αναπαράστασης ήχου κωδικοποιημένου με μορφή PCM, ενώ από το 1995 κι έπειτα αρχεία mp3 άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο επιτρέποντας στους χρήστες την εύκολη και άμεση απόκτηση μουσικής.

Οι εξελίξεις για τους παλαιότερους είναι λίγο-πολύ γνωστές. Πολύ σύντομα κυκλοφόρησαν τα γνωστά και άκρως δημοφιλή- τότε mp3 player, με “ναυαρχίδα” το iPod, το μηχάνημα που κυκλοφόρησε το 2001 και χωρούσε “1000 τραγούδια σε μόλις 5GB” όπως είχε τότε πει ο Steve Jobs.

Cloud, για ατελείωτο “streaming” μoυσικής

Σήμερα, έπειτα από μια μακρά ιστορία μέσα από την οποία “γαλουχήθηκε” και τελικά διαμορφώθηκε η αναπαραγωγή μουσικής στην πιο σύγχρονη μορφή της κυριαρχεί το cloud. Οι υπηρεσίες που παρέχονται για ατελείωτο μουσικό “στριμάρισμα” μέσω cloud είναι ανεξάντλητες: Spotify, Apple Music, Google Play Music, Tidal και πολλές άλλες παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούν τα αγαπημένα τους κομμάτια anywhere, anyway, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κατεβάσουν αρχεία.

Τα “pros” των εν λόγω υπηρεσιών είναι πολλά: Αμεσότητα, απίστευτες ταχύτητες, ευρεία γκάμα τραγουδιών και μουσικής, ευελιξία καθώς “στριμάρεις” από παντού ακόμα και από το smartphone σου, χωρίς έξτρα εξοπλισμό, ευκολία στη χρήση.

Η μουσική εμπειρία πλέον έχει ανέβει πολλά… levels καθώς μέσω αυτών των συνδρομητικών υπηρεσιών έχεις πρόσβαση σε άπειρα τραγούδια. Παράλληλα μέσω apps, podcast και social media μπορείς να ενημερώνεσαι για όλες τις εξελίξεις και τάσεις στη μουσική βιομηχανία.

Η μουσική είναι παντού πάντα επίκαιρη και σε όλους απαραίτητη. Η μαγεία της αγγίζει κάθε κύτταρό μας, ασκώντας βαθιά επιρροή στον ανθρώπινο νου. Μας εξευγενίζει, μας εξυψώνει, μας συντροφεύει και κυρίως ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ. Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, “πιάνοντας” τον αγαπημένο σου σταθμό και αφέσου στη μαγεία των… ραδιοσυχνοτήτων!

Την επομένη μπορείς να συνεχίσεις το στριμάρισμα!

Βρες στον Κωτσόβολο όλα τα προϊόντα ήχου σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές!

The post Η ιστορία της μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου,pagkosmia imera radiofonou