Steam Deck: Η Valve ανακοίνωσε επίσημα τη δική της φορητή κονσόλα

Η μεγαλύτερη έκπληξη του καλοκαιριού ήρθε τελικά από την Valve και μάλιστα για ένα προϊόν που αναμένεται να έχει καταλυτική επίδραση συνολικά για την αγορά των κονσόλων και των βιντεοπαιχνιδιών! Πρόκειται για το Steam Deck, το οποίο είναι μία νέα φορητή gaming συσκευή επηρεασμένη σαφώς από τη λογική σχεδίασης και την εμπορική επιτυχία του Nintendo Switch.

Συγκεκριμένα,

η συσκευή θα σου επιτρέπει να παίζεις παιχνίδια που έχεις στον Steam λογαριασμό σου για PC φορητά (δηλαδή στην οθόνη της) ή εναλλακτικά θα γίνεται να την συνδέσεις σε άλλη μεγαλύτερη οθόνη ή monitor με τη βοήθεια μίας ειδικής βάσης. Επιπλέον, το hardware σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της AMD και θα είναι αρκετά δυνατό ώστε να υποστηρίζει και τα τελευταίας γενιάς κορυφαία AAA games!

Ήδη στην επίσημη σελίδα υπάρχουν αναλυτικές λεπτομέρειες για το προϊόν, ενώ θα είναι διαθέσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Προφανώς, το υλικό είναι σχεδιασμένο και βελτιστοποιημένο για handheld gaming και έτσι έχει εξαιρετικές επιδόσεις με σωστή ενεργειακή συμπεριφορά. Ειδικότερα, συνδυάζει Zen 2 CPU με RDNA 2 GPU, έχει οθόνη αφής 7 ιντσών (όπως το νεότερο Switch OLED), ενσωματωμένα χειριστήρια (με thumbsticks αριστερά και δεξιά, trigger και back κουμπιά, αλλά και panel αφής), διαθέτει ασύρματη δικτύωση, ενώ υποστηρίζει και USB-C θύρα και microSD slot (για επέκταση αποθήκευσης).

Τα πλήρη και αναλυτικά specs είναι τα ακόλουθα:

Υπολογιστική ισχύς

Επεξεργαστής: Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz (μέχρι 448 GFlops FP32)

Κάρτα Γραφικών: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz (μέχρι 1.6 TFlops FP32)

Μνήμη RAM: 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s)

Αποθηκευτικός Χώρος: 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1) ή 256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4) ή 512 GB high-speed NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)

Τροφοδοσία: 4-15W

Οθόνη

Ανάλυση: 1280 x 800px (16:10 aspect ratio)

Τύπος: Optically bonded LCD

Μέγεθος: 7 ίντσες

Φωτεινότητα: 400 nits

Ρυθμός ανανέωσης: 60Hz

Υποστήριξη Αφής: Ναι

Συνδεσιμότητα

Bluetooth: Bluetooth 5.0 (με υποστήριξη για χειριστήρια, ήχο και άλλα περιφερειακά)

Wi-Fi: Dual-band Wi-Fi, 2.4GHz and 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac

Ήχος

Κανάλια: Stereo (με embedded DSP)

Μικρόφωνο: Ναι

Ακουστικά: Ναι με mic jack 3.5mm stereo

Ψηφιακός ήχος: Ναι πολυκάναλος μέσω DisplayPort από USB-C θύρα ή Bluetooth 5.0

Τροφοδοσία

Είσοδος: 45W USB Type-C PD3.0

Μπαταρία: 40 Whr (από 2 έως και 8 ώρες χρήσης)

Επεκτασιμότητα

microSD: UHS-I (υποστηρίζει SD, SDXC and SDHC)

Εξωτερική συνδεσιμότητα για controllers και display: USB-C μe DisplayPort 1.4 (μέχρι 8K @60Hz ή 4K @120Hz)

Μέγεθος και Βάρος

Μέγεθος: 298mm x 117mm x 49mm

Βάρος: Περίπου 669 γραμμάρια

Λειτουργικό Σύστημα

OS: SteamOS 3.0 (βασισμένο στο Arch Linux)

Desktop: KDE Plasma

Επίσης, θα υπάρχει και επίσημη βάση αποθήκευσης/στήριξης (dock), η οποία θα πωλείται ξεχωριστά και για την οποία περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το dock station θα είναι για την συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές και περιφερειακά (π.χ. μεγαλύτερες οθόνες), για ενσύρματη δικτύωση, αλλά και για φόρτιση.

Βιβλιοθήκη Παιχνιδιών

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αν έχεις ήδη λογαριασμό στο Steam για προσωπικό υπολογιστή, μπορείς άμεσα να έχεις ολόκληρη την βιβλιοθήκη παιχνιδιών, τα αγαπημένα, τους φίλους και τις άλλες ρυθμίσεις σου και στο Steam Deck! Δηλαδή, είναι η ίδια λογική λειτουργίας όπως και στο PC, ενώ θα μπορείς να παίξεις multiplayer games και να επικοινωνείς με τους φίλους σου. Επιπρόσθετα, μην λησμονείς την τεράστια βάση σε χρήστες και βιντεοπαιχνίδια του Steam. Άλλωστε, η προσφερόμενη βιβλιοθήκη είναι τεράστια και με συχνές και πολλές προσφορές!

Λειτουργικό και επιπλέον λειτουργίες

Ως λειτουργικό χρησιμοποιεί το SteamOS, το οποίο βασίζεται στην Arch εκδοχή του Linux. Δηλαδή, λειτουργεί σαν ένα κανονικό PC με βάση ένα αποδεδειγμένα αξιόπιστο λειτουργικό και ουσιαστικά δεν είναι ένα «κλειστό οικοσύστημα». Το τελευταίο σου επιτρέπει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και παραμετροποίηση, ενώ τελικά η συσκευή δεν είναι μία απλή παιχνιδομηχανή, αλλά ένας προσωπικός υπολογιστής στον οποίο μπορείς να εγκαταστήσεις και λογισμικά για PC! Δηλαδή, μπορείς να σερφάρεις, να βλέπεις βίντεο, να τσεκάρεις τον καιρό, ακόμα και να κάνεις συγκεκριμένες δουλειές γραφείου…

Όμως, υπάρχει και ένα μειονέκτημα. Για λόγους συμβατότητας κυρίως με Windows based games η Valve χρησιμοποιεί μία εκδοχή του Wine μέσω ενός layer που το ονομάζει Proton. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποια δημοφιλή παιχνίδια (όπως είναι τα Destiny 2, Apex Legends και PUBG) θα «τρέχουν», αλλά ίσως θα έχουν θέμα με το multiplayer εξαιτίας του anti-cheat software που δεν υποστηρίζει Linux! Από την άλλη, το πιο πιθανό είναι ότι με τη βοήθεια των developers τα όποια τέτοια θέματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της κονσόλας. Άλλωστε, η Valve δεν αφήνει τέτοια πράγματα στην τύχη και ήδη ενημερώνει ανεπίσημα ότι θα βελτιώσει περαιτέρω το Proton ώστε να μην υπάρχουν ασυμβατότητες ή άλλα θέματα στο παιχνίδι πολλών χρηστών.

Εκδόσεις και Κοστολόγηση

Η κονσόλα θα κυκλοφορήσει σε 3 μοντέλα. Οι διαφορές τους θα αφορούν κυρίως το μέγεθος και την ταχύτητα του αποθηκευτικού χώρου και τα προσφερόμενα Steam Bundles, ενώ η πιο ακριβή έκδοση θα διαθέτει anti glared edge glass στην οθόνη.

Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της Valve, ο Gabe Newell δήλωσε ότι η κοστολόγηση είναι συνειδητή και κρίσιμη επιλογή αν και οικονομικά «πονάει» (είναι painful όπως δήλωσε χαρακτηριστικά) για την εταιρεία. Δηλαδή, πουλάει το hardware σε τιμή μικρότερη από το κόστος παραγωγής. Άρα, υπάρχει «χασούρα», αλλά η λογική είναι οι χρήστες να αποκτήσουν εύκολα την κονσόλα και μετά να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του Steam. Ουσιαστικά, ακολουθούν το παράδειγμα της Microsoft όταν έβγαλε τις πρώτες της XBOX κονσόλες. Σε κάθε περίπτωση η τιμή είναι εξαιρετική αναλογικά με την ποιότητα και το είδος του hardware.

Τέλος, η Valve έχει ξεκινήσει μία διαδικασία προκρατήσεων και μάλιστα προσπαθεί με διάφορες τεχνικές να μην επιτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας από scalpers και άλλους επιτήδειους! Για παράδειγμα, στο πώς θα γίνεται η κράτηση ή το πόσες συσκευές μπορεί κανείς να αγοράσει.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία εξαιρετικά αξιόλογη και ενδιαφέρουσα κονσόλα με πάρα πολλές προοπτικές. Ταυτόχρονα, είναι καλό εμείς οι gamers να έχουμε παραπάνω επιλογές, με δυνατά χαρακτηριστικά και σωστή τιμή. Είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά του gaming και ειδικά στις φορητές συσκευές (όπου η Nintendo κυριαρχεί για την ώρα) αυξάνεται και αυτό έχει μόνο πλεονεκτήματα και οφέλη στον καταναλωτή! Φυσικά, στους επόμενους μήνες θα μπορέσεις να τσεκάρεις από κοντά το Steam Deck στα καταστήματα Κωτσόβολος!

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

The post Steam Deck: Η Valve ανακοίνωσε επίσημα τη δική της φορητή κονσόλα appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα