Φον ντερ Λάιεν: Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια την Τρίτη

Tην Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο, αναμένονται οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών

τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Good VTC discussion on energy with College members.

Made good progress on implementing the roadmap to tackle high energy prices presented to Leaders at the informal summit in Prague.

We will approve another package of legal proposals at our next college meeting, Tuesday. pic.twitter.com/e8r08gtyRn

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 16, 2022

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει πως ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων, της οποίας ο κύριος δείκτης είναι το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ήπειρο.

«Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακραίας αστάθειας και των αυξήσεων των τιμών, καθώς και της κερδοσκοπίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg.

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό επιβολής ανώτατου ορίου τιμών εντός της ημέρας για την αποφυγή ακραίας μεταβλητότητας στις αγορές ενεργειακών παραγώγων, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί ένας πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αυξήσεις και βοηθώντας τις να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους μεσοπρόθεσμα.

Η Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα όριο για τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5%, για παράδειγμα.

Ορισμένες χώρες ζήτησαν επίσης να διακοπεί η σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία. Ενώ ένα τέτοιο μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, φέρει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, ανέφερε στο προσχέδιο.

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, να υιοθετήσει εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας, αυξάνοντας το κατώφλι εκκαθάρισης για τους μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και διευρύνοντας τον κατάλογο των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις για ένα έτος.

Για να αυξήσει την ανθεκτικότητα και τη μόχλευσή της στις συνομιλίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, η οποία θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν οι προμήθειες αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης του 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό, τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Τέλος, το σχέδιο προβλέπει να δοθεί εντολή στα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της αποθήκευσής τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή.

The post Φον ντερ Λάιεν: Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια την Τρίτη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα