Οι ΧΟΠΑ Ήρωες της Ε΄ τάξης μαθαίνουν να σώζουν παππούδες και γιαγιάδες!»

11:01 15/4/2024 - Πηγή: Sch

Οι ΧΟΠΑ Ήρωες της Ε΄ τάξης μαθαίνουν να σώζουν παππούδες και γιαγιάδες!»

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα υγείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για παιδιά νηπιαγωγείου και Δημοτικού, που εφαρμόσαμε στο σχολείο μας με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία !!!

Ένα δωρεάν  πρόγραμμα, του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , το οποίο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization), το Schools for Health

in Europe Foundation (S.H.E.), την UNESCO, την Angels Initiative, εκπαιδεύει  παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, ώστε να εντοπίζουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλούν τον ευρωπαϊκό αριθμό 112, χωρίς δεύτερη σκέψη, αμφιβολία και άγχος. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες του προγράμματος και ελκυστικά video, μαθαίνεις  πως το  ΧΟΠΑ, είναι ένα ακρωνύμιο, τα γράμματα του οποίου αντιστοιχούν στις λέξεις Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Αμέσως. « Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, το ένα του χέρι (Χ) γίνεται αδύναμο και δεν μπορεί να το ελέγξει, η ομιλία (Ο) του γίνεται ακατάληπτη και η μία πλευρά του προσώπου του (Π) παραμορφώνεται, “πέφτοντας” προς τα κάτω. Τα παιδιά, λοιπόν, μαθαίνουν, πως αν εντοπίσουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει αμέσως (Α) να καλέσουν ασθενοφόρο." Εικονογραφημένα βιβλία, αφίσες, παιχνίδια, μάσκες ηρώων, κουκλοθέατρο, ζωγραφιές, video,  βραβεία, δώρα, κι ένα σωρό άλλα διανέμονται στους μαθητές δωρεάν για την υλοποίηση  του προγράμματος, κάνοντας τη μάθηση εύκολη,  και διασκεδαστική. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, δόθηκαν στους μαθητές, από τον φορέα, κάρτες μέλους στην ομάδα των ΧΟΠΑ ηρώων και πιστοποιητικά συμμετοχής, γεγονός που τους χαροποίησε ιδιαίτερα, τονώνοντας συγχρόνως την αυτοπεποίθησή τους ότι τώρα πλέον είναι και επίσημα ΧΟΠΑ ήρωες και μπορούν να βοηθήσουν με σωστό τρόπο, αν χρειαστεί. 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος «ο γενικός πληθυσμός επιβάλλεται να εκπαιδευτεί στον γρήγορο εντοπισμό του εγκεφαλικού, καθώς “το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Έχουμε περίπου τέσσερις ώρες για να δράσουμε, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπότε, όσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε κάποιο σύμπτωμα και μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αίσιας έκβασης του επεισοδίου”.

Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη γνώση για τα βασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σιγουριά και τη διαύγεια να αναζητήσουν άμεση περίθαλψη. Ευχαριστώ τους μαθητές μου και τις οικογένειές τους που αγκάλιασαν το πρόγραμμα με  θετική  διάθεση και χαρά ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των παιδιών τους και εκτός σχολείου, με online, προσφερόμενες από το πρόγραμμα,  δραστηριότητες. ΧΟΠΑ ήρωες: Μια γέφυρα ζωής ανάμεσα στους μαθητές και τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, διότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μεταδότες των όσων μαθαίνουν στον σχολικό χώρο.   

Σύνδεσμος Ιστοσελίδας ΧΟΠΑ

https://gr-el.fastheroes.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα