6η Κινητικότητα Erasmus+ του 11oυ Δημοτικού Σχολείου Πειραιά στην Ιταλία

09:00 20/6/2023 - Πηγή: Sch

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η Κινητικότητα Εκπαιδευτικών του προγράμματος Εrasmus+ ΚΑ229 «From Thoughts to Codes», από 23 – 25 Μαΐου 2023, στο Σχολείο I.C. «Lombardo Radice – Pappalardo» στην πόλη Castelvetrano της Ιταλίας/Σικελία, με τη συμμετοχή σχολείων από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία,

Βόρεια Μακεδονία και Πορτογαλία. Το Σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια κα. Μαρτίνου Αγγελική και τις εκπαιδευτικούς κα. Ζιάκα Βασιλική Πληροφορικής και κα. Μέξη Μαρία Αγγλικών.

Αρχικά οι εταίροι δέχθηκαν το θερμό καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια του Σχολείου, από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτιστικών Υποθέσεων στο Δημαρχείο του Castelvetrano και ακολούθησε ξενάγηση στο κέντρο της πόλης και στα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως το Θέατρο Selinus,  τον καθεδρικό ναό του San Domenico και το Μουσείο Ιστορίας Selinuntino, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του Σχολείου και workshop διαδικτυακής κατάρτισης από την Πλατφόρμα School Education Gataway. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια σειρά από βίντεο σχετικά με το θέμα «Προγραμματισμός και Κωδικοποίηση στα Σχολεία» σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους ο προγραμματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω στα σχολεία προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Selinunte, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε εργαστήριο με στόχο την παρουσίαση του ρόλου της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ΤΠΕ στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, έγιναν προτάσεις για παρόμοιες δραστηριότητες καθώς και για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Η ξενάγηση και περιήγηση που ακολούθησε στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν μια μοναδική εμπειρία στην οποία αναδείχθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος του ελληνικού στοιχείου και επίδρασης στην περιοχή. Το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε για τη νέα πλατφόρμα ESEP και το e-Twinning  είχε ως στόχο να διευκολύνει την τελική εργασία στο Twinspace του έργου και το εργαστήριο «Οργάνωση και Διαχείριση φακέλων και εφαρμογών στο Google Drive»  να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να οργανώσουν το υλικό τους για τη παραγωγή της τελικής αναφοράς του έργου.

Οι συμμετέχοντες, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, συζήτησαν διεξοδικά για την τελική έκθεση του έργου, τις εργασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο εργαλείο κινητικότητας, και τα αποτελέσματα που θα κοινοποιηθούν στην Πλατφόρμα Διάχυσης Αποτελεσμάτων.  Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση και η αξιολόγηση που έγινε σχετικά με τις δραστηριότητες  του έργου κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων, όπου όλοι οι εταίροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκπληρώθηκαν όλοι οι στόχοι του προγράμματος και ξεπέρασε τις προσδοκίες όσον αφορά τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών,  τελικών αποτελεσμάτων και αντίκτυπο στη σχολική κοινότητα.

Μια μοναδική εμπειρία έφτασε στο τέλος της με τη συμμετοχή μας σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες, που όμως μαθητές και εκπαιδευτικοί το ολοκληρώσαμε με επιτυχία! Αναπτύξαμε τις δεξιότητές μας στις STEM δραστηριότητες και βελτιώσαμε τις προφορικές και γραπτές δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα. Γνωρίσαμε από κοντά τα εκπαιδευτικά συστήματα και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Σχολείων που επισκεφθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, συνεργαστήκαμε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους και αναπτύξαμε σχέσεις φιλίας. Γνωρίσαμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων των χωρών που επισκεφθήκαμε!

Ανυπομονούμε για την επόμενη εμπειρία Erasmus!

Keywords
Τυχαία Θέματα
6η Κινητικότητα Erasmus+, 11oυ Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, Ιταλία,6i kinitikotita Erasmus+, 11oy dimotikou scholeiou peiraia, italia