Πατάτες γιαχνί

Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένα «ρετρό» πανελλήνιο πιάτο που είτε συνοδεύει ψητό κρέας, είτε είναι κύριο πιάτο αυτούσιο, με φέτα και γίνεται απαραίτητα με φρέσκες ντομάτες.

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4-6 άτομα):

1 ½ κιλό (8 μέτριες) πατάτες ξεφλουδισμένες, σε μεγάλες μπουκιές

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουταλιά πελτές ντομάτας

3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φετάκια

1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

2-3 κουταλιές

ψιλοκομμένος μαϊντανός και 200 γρ. φέτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλέθετε τις ντομάτες στο μπλέντερ είτε το πολυμίξερ (ή, εναλλακτικά τις περνάτε στον τρίφτη, αφαιρώντας την φλούδα τους, όπως έκαναν παλιά).

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 ακόμη λεπτό. Βάζετε μέσα τον πελτέ ντομάτας και τον ανακατεύετε μέσα για 1 λεπτό περίπου μέχρι να μυρίσει όμορφα.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα τις αλεσμένες ή τριμμένες ντομάτες, την ζάχαρη, τις πατάτες, και τις ανακατεύετε καλά. Όταν ζεσταθούν και κοχλάσουν, βάζετε μέσα αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες και αλατοπιπερώνετε το φαγητό.

Αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό ανακατεύοντάς το κάθε τόσο και προσθέτοντας λίγες ακόμα κουταλιές νερό αν δείτε να στεγνώνει η κατσαρόλα. Το βράζετε για ½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σερβίρετε τις πατάτες γιαχνί σκορπώντας, αν θέλετε, στην επιφάνειά τους ψιλοκομμένο μαϊντανό και θρυμματισμένη φέτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πατάτες,patates