Μύδια μαρινιέρ με τέλειες πατατίτσες τηγανιτές

Χρόνος:1 ώρα + 2-3 ώρες αναμονή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 4 άτομα):

1 κιλό πατάτες (3 μεγάλες, 4-5 μέτριες), ξεφλουδισμένες

λάδι για τηγάνισμα

1 κιλό μύδια

1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο, ή τριμμένο

1 γεμάτο κουταλάκι ξεφυλλισμένο θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

2/ 3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί

1 μικρή χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός

50 γρ. (3 ½ κοφτές κουταλιές) βούτυρο σε κομματάκια

αλάτι, πιπέρι

μαγιονέζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ξεκινάτε προετοιμάζοντας τις πατατίτσες: Ξεπλένετε τις πατάτες

και τις κόβετε σε δάχτυλα. Τις βάζετε σε μια λεκάνη και τις σκεπάζετε με κρύο νερό. Τις αφήνετε να μουλιάσουν για 2-3 ώρες.

Τις στραγγίζετε, ντύνετε το ταψί του φούρνου να απορροφητικό χαρτί τις απλώνετε πάνω και τις στεγνώνετε πιέζοντάς τις από πάνω με επιπλέον απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι (3-4 δάχτυλα) σε ένα κατσαρόλι και τηγανίζετε μέσα τι πατάτες σε μέτρια φωτιά, σε δυο δόσεις, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να ροδίσουν, για 4-5 λεπτά την κάθε δόση. Τις βγάζετε πάνω στο ταψί, στρωμένο με νέο, στεγνό απορροφητικό χαρτί.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε παράλληλα τα μύδια: Πετάτε όσα έχουν σπασμένα κελύφη και μένουν ανοιχτά ακόμα και όταν τα χτυπάτε στον πάγκο. Τα καθαρίζετε από τα «γένια τους», τραβώντας τα και βγάζοντάς τα και τα τρίβετε με καθαρή βούρτσα ή σκληρό σφουγγαράκι κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Βάζετε το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη δάφνη και το κρασί σε μια κατσαρόλα, και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Χαμηλώνετε τη φωτια και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα μύδια και τα σιγοβράζετε σκεπασμένα για 3 λεπτά. Ανοίγετε την κατσαρόλα, τα ανακατεύετε και αν δεν έχουν ανοίξει όλα, τα ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε να τα σιγοβράζετε μέχρι να ανοίξουν. Ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και προσθέτετε το βούτυρο. Τα ξανασκεπάζετε για 1/2 λεπτό για να λιώσει το βούτυρο και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ελέγχετε και πετάτε όσα δεν άνοιξαν.

Παράλληλα, ετοιμάζετε και τις πατατίτσες: Ξαναζεσταίνετε καλά το λάδι σε δυνατή φωτιά και τις τηγανίζετε μέσα σε 2 δόσεις, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Τις σερβίρετε αμέσως με τα μύδια και συνοδεύετε το φαγητό με μαγιονέζα (για τις πατάτες, όχι τα μύδια!). Τα μύδια με πατατίτσες και μαγιονέζα είναι ένας κλασικός συνδυασμός.

Σημείωση: Όταν αγοράζετε μύδια, τα κρατάτε στο ψυγείο (μέχρι και 2-3 μέρες) τυλιγμένα σε βρεγμένη πετσέτα κουζίνας, ή διπλό, απορροφητικό χαρτί, όχι όμως σε πλαστική σακούλα, γιατί χρειάζεται να αναπνέουν!

Keywords
Τυχαία Θέματα