Κυδωνόπαστο

Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένα υπέροχο γλυκό, για να σερβίρετε σαν σνακ, στο πρόγευμα πάνω από βουτυρωμένη φρυγανιά και που πάει τέλεια με όλα τα τυριά.

Χρόνος: 1 ½ ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 12 άτομα)

1 ½ (περίπου) κιλό κυδώνια

3 ½ φλ. ζάχαρη

2 κουταλιές χυμός λεμονιού

1 φλ. νερό

λίγο βούτυρο για άλειμμα

Εκτέλεση

Ξεπλένετε καλά τα κυδώνια και αφαιρείτε το «χνούδι» τους. Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε σε κύβους 2 εκ. περίπου. Τα ζυγίζετε: Πρέπει να έχετε 1

κιλό ψίχα.

Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (ανοξείδωτη) σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνετε να βράσουν ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο και όταν λιώσει η ζάχαρη και το μίγμα κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε ξεσκέπαστο, για 1 περίπου ώρα, ανακατεύοντάς το κάθε τόσο.

Στο μεταξύ, βάζετε 2 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη. Μετά από την 1 περίπου ώρα, ελέγχετε αν είναι έτοιμο: Βάζετε λίγο υγρό από την κατσαρόλα σε ένα από τα παγωμένα πιατάκια, περιμένετε 1-2 λεπτά και το σπρώχνετε με το δάχτυλο. Αν ρυτιδώνει, θα πει ότι είναι έτοιμο. Αν όχι, συνεχίζετε να το σιγοβράζετε για μερικά λεπτά και ξαναδοκιμάζετε με το δεύτερο πιατάκι. Το μίγμα θα αλλάζει χρώμα προοδευτικά και θα παίρνει βαθύ ρουμπινί χρώμα.

Στο μεταξύ, βουτυρώνετε 3-4 ορθογώνια μικρά γυάλινα ταψάκια, ή τάπερ. Αλέθετε με μπλέντερ χειρός (ράβδο) το μίγμα, ή εναλλακτικά το αλέθετε τμηματικά στο μπλέντερ, το αδειάζετε στα προετοιμασμένα σκεύη και ισιώνετε την επιφάνειά του. Το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ύστερα σκεπάζετε την επιφάνειά τους με πλαστική μεμβράνη και τα κρατάτε στο ψυγείο 24-48 ώρες για να πήξουν. Ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντας ένα-ένα τα σκεύη (μπορεί να χρειαστεί να τα υποβοηθήσετε ξεκολλώντας τα με ένα μαχαίρι) και το σερβίρετε σε φετάκια. (Το κυδωνόπαστο στο σκεύος του διατηρείται στο ψυγείο 3 και περισσότερους μήνες).

Keywords
Τυχαία Θέματα