Κλασικά μπέργκερς

Προσθήκη στα αγαπημένα

Συστατικά
1 ½ κιλό (περίπου) βοδινός κιμάς,
2 κουταλιές λάδι (προαιρετικά)+ επιπλέον για άλειμμα (ERICA Ηλιανθέλαιο π.χ.),
8 φέτες τυρί για τοστ,
8 ψωμάκια για χάμπουργκερ,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
Μαρουλόφυλλα και άλλα συνοδευτικά (ρόκα, ροδέλες ντομάτας, κρίκοι κρεμμυδιού…)
Κετσάπ και μαγιονέζα,
Αλάτι, πιπέρι.Βήματα

Προθερμαίνετε τη ψησταριά σε μέτρια/δυνατή φωτιά (Medium-high heat) αν είναι με γκάζι ή ετοιμάζετε τα κάρβουνα,

τραβάτε λίγα στα πλευρά για να πέσει η θερμοκρασία και βάζετε απάνω την σχάρα για να ζεσταθεί καλά, ή καλύτερα μια πλάκα για ψήσιμο.

Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε το μίγμα. Ύστερα, το πλάθετε σε 8 μπέργκερς και, αν θέλετε, τα αλείφετε με λίγο λάδι. Τα πιέζετε λίγο με το μεγάλο δάχτυλο στο κέντρο φτιάχνοντας μια μικρή λαγκουβίτσα, για να γίνουν επίπεδα στο ψήσιμο. Λαδώνετε την καυτή σχάρα, τα βάζετε απάνω και τα ψήνετε για 4-6 λεπτά (πρέπει να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά). Τα γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 3-5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καλοψημένα τα θέλετε.

Ένα περίπου λεπτό πριν το τέλος του ψησίματος, τοποθετείτε από πάνω στο καθένα μια φέτα τυρί. Αν η ψησταριά σας έχει καπάκι, το κλείνετε για 1 λεπτό, αν όμως δεν έχει, βάζετε χαλαρά από πάνω χαλαρά, σαν «τέντα» ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να λιώσει το τυρί (ένα καπάκι κατσαρόλας με ύψος, όχι επίπεδο, κάνει πολύ καλή δουλειά).Ταυτόχρονα, αλείφετε τα ψωμάκια, στην κομμένη τους πλευρά, με το ελαιόλαδο και τα ψήνετε και αυτά πάνω στη σχάρα ή την πλάκα (στην κομμένη πλευρά), μέχρι να ροδίσουν. Βάζετε τα μπέργκερ στα ψωμάκια με μαρούλι και άλλα συνοδευτικά και τα σερβίρετε αμέσως με μαγινέζα και κετσάπ, για να βάζει ο καθένας κατά βούληση.Σημείωση: Τα στέικ, τα μπέργκερς κ.α. ψήνονται καλύτερα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Όταν είναι καλά προθερμασμένη και ύστερα αλειμμένη με λίγο λάδι, είναι ιδανική για να στεγανοποιήσει την επιφάνεια τους, έτσι που να μην βγάλουν ζουμί και να γίνουν στεγνά και σκληρά. Υπάρχουν στην αγορά πλάκες, μάλιστα με αντικολλητική επικάλυψη, που μπαίνουν πάνω από σχάρα στη φουφού, αλλά και στην γκαζιέρα, πάνω σε δυο μάτια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλασικά,klasika