Τυροπιτα θερμιδες

10:45 2/9/2021 - Πηγή: Argiro

Τυρόπιτα λέμε και στο νου μας έρχονται οι πίτες της γιαγιάς που έφτιαχνε τα πρωινά για να τις βρούμε έτοιμες στο τραπέζι μας. Το κρατσανιστό φύλλο με την τυρένια γέμιση έχουν ταυτιστεί απόλυτα με το ξεκίνημα της μέρας μας μαζί με τον καφέ. Τα παιδιά πριν πάνε σχολείο ή οι μεγάλοι πριν πάνε στη δουλειά συνηθίζουν να κάνουν μια στάση πρώτα στο φούρνο της γειτονιάς τους για να πάρουν την αγαπημένη τους τυρόπιτα. Κάποιος, όμως, που θέλει ή πρέπει να έχει τον έλεγχο του βάρους του είναι ιδανική η τυρόπιτα στη διατροφή τους; Η τυροπιτα

και οι θερμιδες της απασχολούν πολύ καθώς υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της πίτας. Πόσες είναι για την τυροπιτα κουρου ή σφολιατα ή για το τυροπιτακι οι θερμιδες; Ας πάρουμε μια ιδέα για τις θερμιδες που έχει μια τυροπιτα.

Τυροπιτα θερμιδες

Η σπιτική τυρόπιτα σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό και τον τρόπο παρασκευής του. Όσον αφορά την τυρόπιτα, οι εκδοχές της είναι αμέτρητες. Κάθε τόπος έχει την δική του συνταγή για τυρόπιτα. Οι διαφορές έγκειται κυρίως στο φύλλο και στη γέμιση. Επομένως, η τυροπιτα κουρου, η σφολιατα και το τυροπιτακι έχουν διαφορετικές θερμιδες.

Τυρόπιτα θερμίδες (1 μεσαίο κομμάτι): 330Τυροπιτα κουρου θερμιδες: 350Τυροπιτα σφολιατα θερμιδες: 550Τυροπιτακι θερμιδες (40γρ, για κατεψυγμένο): 132

Όπως βλέπουμε οι θερμιδες για την κάθε τυρόπιτα διαφέρουν. Το φύλλο παίζει σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως είναι προτιμότερη η τυροπιτα κουρου από σφολιατα καθώς έχει αισθητά λιγότερες θερμιδες. Επίσης, η γέμιση τυριών μπορεί να αλλάξει το θερμιδικό προφίλ της εκάστοτε πίτας. Υπάρχει τυρόπιτα με φέτα, κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.

Λίγα λόγια για την τυρόπιτα

Η τυρόπιτα είναι πίτα από ζύμη ή φύλλο και γέμιση με τυρί. Το τυρί δίνει αλμυρό χαρακτήρα στην πίτα και πολλές φορές συνδυάζεται με κάποιο αλλαντικό, λαχανικό ή μπαχαρικό μετατρέποντάς την σε ένα άλλο είδος πίτας.

Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει βάση κυρίως την φέτα αλλά μπορεί να την βρει κανείς με κασέρι ή μυζήθρα, γιαούρτι και αυγό. Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα της ενώ η τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο ενισχύουν την θρεπτική αξία της πίτας ενώ. Το ελαιόλαδο δίνει έξτρα στην τυροπιτα θερμιδες.

Τα είδη τυρόπιτας που μπορείς να βρεις σ’ ένα τυροπιτάδικο είναι διάφορα και φέρουν όνομα ανάλογα με το φύλλο, το σχήμα και τη γέμισή της. Γι’ αυτό υπάρχει η παραδοσιακή τυρόπιτα, η κασερόπιτα, η τρίγωνη τυρόπιτα, η στριφτή τυροπιτα, η τυροπιτα κουρου, η τυροπιτα σφολιατα, το τυροπιτακι κλπ μαζί με τις αντίστοιχες θερμιδες τους.

Παρακάτω αναγράφεται, για κάποια ενδεικτικά συστατικά, η διατροφική αξία της τυρόπιτας ανά 100γρ:

ΣυστατικόΤυρόπιτα παραδοσιακήΤυρόπιτα σφολιάταΕνέργεια380Kcal423KcalΠρωτεΐνη11,3γρ13,1γρΥδατάνθρακες46,7γρ45,2γρΛίπος23γρ27,4γρΚορεσμένο50,1%54,1%Χοληστερόλη31,6mg29,3Ασβέστιο52mg72mgΚάλιο127mg102mgΝάτριο618mg571mgΦώσφορος392mg457mg

Πίνακας 1 Πηγή: Πίνακες σύνθεσης τροφίμων, http://users.sch.gr/cristom40/GreekTables/pinakes/full_trofima.htm (1/9/2021)

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις πίτες της. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη πίτας κι όλες φέρουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Για την τυροπιτα κουρου, σφολιατα και για το τυροπιτακι οι θερμιδες είναι διαφορετικές. Ωστόσο, αν θεωρούνται πολλές για κάποιους δεν πρέπει να τις αποφεύγουν γιατί πάντα υπάρχει και η πιο light εκδοχή της. Στην ελληνική κοινωνία οι πίτες έχουν κυρίαρχη θέση στη διατροφή μας γι’ αυτό αξίζει να φτιάξτε την αγαπημένη σας τυρόπιτα της Αργυρώς.

Η τυρόπιτα είναι η αγαπημένη σου πίτα; Δες εδώ την παραδοσιακή στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα της Αργυρώς και θα την λατρέψεις!

Σκοπελιτικη τυροπιτα

Το άρθρο Τυροπιτα θερμιδες εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
τυρόπιτα κούρου θερμίδεσ, τυρόπιτα θερμίδεσ
Τυχαία Θέματα
Τυροπιτα,tyropita