Λέανδρος: Από που προέρχεται το όνομα της κακοκαιρίας;

10:32 18/1/2021 - Πηγή: Youfly

Και μια και μιλάνε όλοι για αυτήν την περίφημη κακοκαιρία με το όνομα “Λέανδρος” ο οποίος έχει παγώσει όλη την Ελλάδα, μιας που έχει επικρατήσει επίσης τελευταία οι καταιγίδες, οι καταστροφές και όλες οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις να έχουν ονόματα – προφανώς γιατί μας αρέσει το αμερικάνικο πρότυπο, όπου οι τυφώνες έχουν ονόματα, μόνο που εκεί καταστρέφουν πόλεις ολόκληρες, δε σε αναγκάζουν απλώς να βάλεις ένα μπουφάν – ας πούμε την ιστορία του.

Αν με ρωτήσετε γιατί ειδικά να μιλήσουμε για τον Λέανδρο και όχι για τα

ονόματα άλλων καταιγίδων, θα σας πω ότι η ιστοσελίδα ασχολείται με τα καλλιτεχνικά δρώμενα και η ιστορία του συγκεκριμένου τύπου διαθέτει και καλλιτεχνική… εσάνς…

Λέανδρος: Η ιστορία του ονόματος της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Λέανδρος ήταν ένας πολύ όμορφος νέος που αγαπούσε μια επίσης πολύ όμορφη κοπέλα, την Ηρώ. Η κοπέλα ήταν η ιέρεια της Αφροδίτης. Η Ηρώ έμενε, λοιπόν, στη Σηστό, μία πόλη στον Ελλήσποντο που ήταν ακριβώς απέναντι από την Άβυδο, στην οποία ζούσε ο Λέανδρος.

Ο Λέανδρος κάθε βράδυ έπεφτε στη θάλασσα και κολυμπούσε μέχρι την άλλη όχθη του Ελλήσποντου για να αγκαλιάσει την αγαπημένη του Ηρώ. Η Ηρώ, από την άλλη, άναβε μια λάμπα και την κρέμαγε ψηλά εκεί που κατοικούσε για να βλέπει ο Λέανδρος την ώρα που κολυμπούσε μέσα στη νύχτα.

Ένα βράδυ, όμως, υπήρχε θύελλα φοβερή, αέρηδες κλπ., έτσι η λάμπα έσβησε. Ο Λέανδρος έχασε το «δρόμο» και το πρωί η Ηρώ είδε το νεκρό του κορμί να το φέρνουν τα κύματα προς αυτήν. Απελπισμένη δε δίστασε καθόλου να οδηγήσει τον εαυτό της στη μοίρα του αγαπημένου της πέφτοντας στο κενό…

Αυτή ήταν η ιστορία από την οποία η κακοκαιρία “Λέανδρος” πήρε το όνομά της.

Το τραγούδι «Ο Λέανδρός σου»

Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’20, που δεν υπήρχαν ούτε ραδιόφωνα, ούτε τίποτα, ήταν πολύ της μόδας ένα τραγουδάκι που λεγόταν «Ο Λέανδρός σου» το οποίο ήταν πάρα πολύ δημοφιλές, γιατί είχε και σεξουαλικά υπονοούμενα πολύ τολμηρά  για την εποχή εκείνη, όπως «το Λέανδρο σου τον έχεις εμπρός σου, χωρίς μακροβούτια…» κλπ. κλπ.

Τους ελληνικούς στίχους είχε γράψει ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης και τη μουσική ο Gilbert Jean, ο οποίος είχε γράψει και όλη τη μουσική της δημοφιλούς, εκείνη την εποχή, γερμανικής οπερέτας «Κάτια η χορεύτρια». Ιδού και το τραγουδάκι που τότε, το 1924, χάλαγε κόσμο στην ηχογράφηση με τον Κώστα Καζή.

Έτσι για να ξέρετε την ιστορία για την περίφημη κακοκαιρία “Λέανδρος”.

Δείτε επίσης: 

Νίκος Καββαδίας: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής των ναυτικώνΣταμάτης Κραουνάκης: Στο Youfly για τον Πολιτισμό

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς τη χρήση ενεργής πηγής (link), Youfly.com.

The post Λέανδρος: Από που προέρχεται το όνομα της κακοκαιρίας; appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα