Καθηγητής Νικολαΐδης: «Έτσι θα γίνουν φέτος οι βουτιές στη θάλασσα»

Στο παρά πέντε του καλοκαιριού πυκνώνουν οι απορίες για το τι θα γίνει με τα μπάνια και την πρόσβαση στις παραλίες ή ακόμη και στις πισίνες, με βασικό ερώτημα το αν μεταδίδεται ο ιός και σε αυτές τις συνθήκες.

Απαντήσεις για τα ως σήμερα δεδομένα έδωσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για όσα ακούγονται για την πορεία του ιού και αν τον αποδυναμώνουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

«Οι

θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο, δηλαδή, σε οποιοδήποτε μέρος, οι συνθήκες συγχρωτισμού. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς, δηλαδή, αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, λύνοντας τις εύλογες απορίες πολλών.

Τι γίνεται όμως με την άμμο, μπορεί να μεταδοθεί ο ιός; «Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό» απάντησε ο καθηγητής, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Όχι πάρτι σε beach bars

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου, ο κίνδυνος αυξάνεται από τον συνωστισμό κατά τη διάρκεια της διαδρομής ως την παραλία, ενώ μας προειδοποιεί ότι πρέπει να τηρούμε αποστάσεις. «Θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει, καθώς έχουμε ατελείωτες παραλίες. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα, καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και ως τώρα» επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.

Ο καθηγητής θεωρεί αυτονόητο ότι δεν θα δούμε «τρελά» πάρτι σε beach bars, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα, ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις «και να μη σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν, με τους πολίτες να είναι… στριμωγμένοι ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δεν θα υπάρξουν φέτος πιστεύω» καταλήγει.

Σχετικά με τη θεωρία ότι η ζέστη «σκοτώνει» τον ιό, ο κ. Νικολαΐδης τονίζει ότι «η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν επηρεάζει την επιβίωση του κορωνοϊού, γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν κρούσματα σε χώρες που είναι από τη φύση τους θερμές».

Καθηγητής Νικολαΐδης: «Έτσι θα γίνουν φέτος οι βουτιές στη θάλασσα» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα