Ζούγκλα η αγορά εργασίας: Ανατριχιαστικές καταγγελίες στην ΓΣΕΕ από τους χώρους δουλειάς

«Ο εργοδότης μου με πίεσε και πήρα μαζί μου την κόρη μου όταν έκλεισε ο παιδικός σταθμός»- «Έκανα καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά είκοσι τώρα δεν ήρθε κανείς»-«Είμαστε σε αναστολή, με βάζει να δουλεύω, τηλεφωνώ στην Επιθεώρηση και στο υπουργείο, δεν το σηκώνει κανείς»-«Μας είπε αν μας πιάσουν στο δρόμο να πούμε ότι πάμε στον φούρνο για ψωμί»! Συγκλονίζουν οι καταγγελίες εργαζομένων στην ΓΣΕΕ.

Γράφει για το iEidiseis ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ

Εν μέσω της πανδημίας

του κορωνοϊού, η οποία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που δημιουργεί διαρκώς έκτακτα δεδομένα επείγοντος χαρακτήρα τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα και την αγορά εργασίας, συνεπώς και τους όρους και συνθήκες παροχής εργασίας των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ δημιούργησε την ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων και μέσα από την ειδική σελίδα και την ειδική φόρμα έθεσε στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, αφού από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Στην ANTI-COVID-19 υποδεχόμαστε πλήθος καταγγελιών και ερωτημάτων εργαζομένων οι οποίες αυτό το διάστημα εστιάζονται σε:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ 800€ - Υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων που έχουν σταλεί στο Υπουργείο Εργασίας για εργοδότες που υποχρεώνουν εργαζόμενους να απασχοληθούν ενώ βρίσκονται σε αναστολή και έχουν λάβει τα 800€, οι οποίες παραμένουν ανέλεγκτες. Σύλλογοί μας έχουν απευθυνθεί ακόμα και στον ίδιο τον Υπουργό με επιστολές τους και οι εργοδότες αυτοί λειτουργούν ανεξέλεγκτα μέχρι και σήμερα.

ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ 800€ - Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση δημόσιας αρχής, υπέβαλλαν κανονικά τις δηλώσεις τους (εργοδότης και εργαζόμενοι) στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, πληρώθηκαν όλοι οι συνάδελφοί τους στην επιχείρηση και εκείνοι δεν πληρώθηκαν. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν με κάποιον στο Υπουργείο Εργασίας και δεν υπάρχει κανένα απολύτως τηλέφωνο επικοινωνίας, κανένας αρμόδιος. Στέλνουν email στο Γραφείο Υπουργού και αλλού και δεν λαμβάνουν καμία απάντηση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗΣωρεία τεχνικών προβλημάτων, σφαλμάτων και αδυναμιών υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και δεν υπάρχει ομάδα εξυπηρέτησης και υποστήριξης των πολιτών, εργαζομένων και εργοδοτών. Έστω μια γραμμή επικοινωνίας, όπου οι πολίτες θα επικοινωνούν. Τι να την κάνεις την καινοτομία, όταν δεν μπορείς να την υποστηρίξεις. Και εμείς στη ΓΣΕΕ φτιάξαμε την Anti-Covid-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων για να υποδεχόμαστε ερωτήματα και καταγγελίες εργαζομένων, αλλά τοποθετήσαμε πάνω από 20 ανθρώπους στο help desk, στείλαμε συσκευές κινητών τηλεφώνων στους ανθρώπους μας στα σπίτια, στο επιστημονικό μας προσωπικό, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Και μέχρι στιγμής έχουμε ανταποκριθεί στο 98% των περιπτώσεων που απευθύνθηκαν σε εμάς.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ – Πληθώρα οχλήσεων εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με την εξέλιξη των συλλογικών τους συμβάσεων. Έχει λήξει η μετενέργεια ή πρόκειται να λήξουν το αμέσως επόμενο διάστημα συλλογικές συμβάσεις και Διαιτητικές Αποφάσεις και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που προστατεύονται από αυτές.

Ενδεικτικά περιστατικά καταγγελιών - ερωτημάτων

1)Καλημέρα! Δουλεύω σε αλυσίδα φούρνων στην ……………και μας βάζει και δουλεύουμε ενώ είμαστε σε αναστολή. Πήρα στην επιθεώρηση και έκανα καταγγελία ανώνυμη αλλά έλεγχος εδώ και 20 μέρες δεν έχει έρθει. Αυτός έχει άκρες μας λέει. Αν με πιάσουν στο δρόμο μας είπε να συμπληρώνουμε βεβαιώσεις Β ότι και καλά πάμε για ψωμί στο φούρνο. Στο τέλος εμείς θα την πληρώσουμε. Δε υπάρχει κράτος τελικά.

2)Καλησπέρα εργάζομαι σε μανάβικο από …./…./…..με απασχόληση………... Ζήτησα άδεια ειδικού σκοπού. Γιατί έχω μια κόρη …..ετών και ο παιδικός σταθμός έκλεισε λόγω covid οπότε δεν έχω που να αφήσω το παιδί. Το εξήγησα στον εργοδότη μου αλλά με υποχρέωσε να την πάρω μαζί μου,. Την πήρα αλλά δεν έχει κάποιο χώρο που να μπορώ να την έχω, Εγώ αντιλαμβανόμενη των κινδύνων που έχει αυτό το επιχείρημα. Ζήτησα άδεια ειδικού σκοπού. Αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα μου, παρά μόνο μου είπαν ότι δεν δικαιούμαι να πάρω την άδεια ειδικού σκοπού. Δεν ξέρω που να απευθυνθώ και να προστατευτώ εγώ και το παιδί μου.

3)ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ. ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΖΗΤΆΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.

4)Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με βοηθήσετε με ένα θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά στο επίδομα των 800 ευρώ. Αρχικά ο εργοδότης μου επειδή δεν ήταν σαφής σε αυτά που έλεγε για την υποβολή δηλώσεων(η επιχείρηση ανήκει σε αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή) εγώ πριν τις 31/3 στη προσπάθεια μου να δω εάν είχε υποβάλλει τη δήλωση σαν εργοδότης μπήκα στο σύστημα Εργάνη, έβαλα τα στοιχεία μου ον/μο και αφμ στα στοιχεία εργαζόμενου θεωρώντας ότι θα μπορούσα να με βρω με αυτό το τρόπο και το σύστημα κράτησε τα στοιχεία μου ως στοιχεία εργοδότη έως και σήμερα. Δεν βρήκα τρόπο να το διαγράψω και δε ξέρω εάν αυτό συνέβαλλε στο πρόβλημα που μου έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο ο εργοδότης μου …/…./….. μου έστειλε τον αρ. Πρωτοκόλλου και εγώ με τη σειρά μου βάσει αφμ μου το οποίο τελειώνει σε …. πήγα …/…και υπέβαλα τη δήλωση μου με τον λογιστή μου. Το επίδομα μου όμως δεν κατατέθηκε στο λογαριασμό μου πότε. Περίμενα …/…, …./…. και …/… όπως είχε αναφέρει η κυβέρνηση να μπουν τα χρήματα αλλά τίποτα. Δεν έγινε κανένα λάθος στο iban μου ούτε στα υπόλοιπα στοιχεία. Επειδή δεν ήξερα που να απευθυνθώ και τι να κάνω ξαναμίλησα με τον λογιστή μου ο οποίος θεώρησε σωστό να κάνει εκ νέου υποβολή δήλωσης μου η οποία και έγινε …./….. Άρα δεν γνωρίζω αρχικά γιατί τη 1η φορά δεν μπήκαν τα χρήματα ενώ οι συνάδελφοι μου πληρώθηκαν κανονικά και δεύτερον εάν υπάρχει περίπτωση να χάσω τα χρήματα για κάποιον λόγο που δεν ξέρω.
Επειδή βλέπω ότι οι λογιστές δεν δύνανται να με βοηθήσουν σας παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε τι να κάνω για να βρω λύση γιατί βρίσκομαι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

5) Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι ο εργοδότης μου έκανε ανάκληση αναστολής και δεν έλαβα το επίδομα ειδικού σκοπού! Όμως η επιθεώρηση εργασίας με ενημέρωσε ότι δεν αιτιολόγησε γιατί έκανε την ανάκληση και ότι αυτό που έκανε είναι αντισυνταγματικό! Τι προβλέπει ο νόμος;

6)Καλημέρα σας, και εγώ και ο σύζυγός μου δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα και αυτό το διάστημα εργαζόμαστε με τηλεργασία, το παιδί μας είναι 3 ετών και δεν πηγαίνει στον παιδικό. Το προηγούμενο διάστημα το παιδί το αναλάμβαναν οι παππούδες όπου λόγω αυτής της κατάστασης έχουμε να τους δούμε πάνω από 1 μήνα. Δικαιούμαι άδεια ειδικού σκοπού?

7)ΧΑΙΡΕΤΕ. ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ………………..ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΔΩ …..ΧΡΟΝΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΕΓΣΕΕ ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΛΟΓΩ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΑΠΌ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΝΩ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2020, ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΦΟΥΛ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ; ΑΥΤΟΣ ΕΔΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΟΝΟΜΑΕΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα