Εκλογές στη Βραζιλία: Οριακό προβάδισμα Λούλα - Θρίλερ με Μπολσονάρο

Στην κόψη του ξυραφιού η διαφορά Λούλα-Μπολσονάρου στη Βραζιλία και με τους ψήφους στο 67,76%.    Οριακό προβάδισμα παίρνει ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ενάντια στον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, στην αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας. Σημειώνεται ότι περιοχές…

Ο Μπολσονάρου ψαλίδισε το προβάδισμα του Λούλα στις δημοσκοπήσεις

Η σημερινή αναμέτρηση αναμένεται να εξελιχθεί σε εκλογικό θρίλερ, αφού δημοσκόπηση

λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες δίνει οριακό προβάδισμα (στο όριο του στατιστικού σφάλματος) στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT), o Λούλα εξασφαλίζει το 51,1% των προθέσεων ψήφου έναντι 48,9% του Μπολσονάρου.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της MDA στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποδείχθηκαν πλησιέστερα στην ετυμηγορία της κάλπης, καθώς οι περισσότερες εταιρείες υποτιμούσαν τον Μπολσονάρου και προεξοφλούσαν θρίαμβο του Λούλα.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Λούλα είναι φαβορί - όχι όμως ακλόνητο - για τον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας και μπορεί να ολοκληρώσει έτσι μια θεαματική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο μετά την αποφυλάκισή του με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αφού νωρίτερα είχε καταδικαστεί για διαφθορά.

Ωστόσο, ο Μπολσονάρου διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου και πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η ετυμηγορία της κάλπης δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Σε δημοσκόπηση της AtlasIntel, ο Λούλα εξακολουθεί πάντως να διατηρεί προβάδισμα έξι μονάδων. Οι αναλυτές της AtlasIntel το αποδίδουν στην υποστήριξη των οπαδών της κεντρώας γερουσιαστού Σιμόνι Τέμπετ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αριστερά εναντίον νεοφασισμού

Ο Λούλα, ο οποίος γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια και ηγήθηκε απεργιών των συνδικάτων κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βραζιλίας προτού ιδρύσει το Κόμμα των Εργατών στη δεκαετία του 1980, έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία στη Βραζιλία από τον "νεοφασισμό" του Μπολσονάρου.

Εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας, ο Μπολσονάρου κάλεσε τον στρατό να στηρίξει δημόσια τη θεωρία του πως το σύστημα ψηφοφορίας είναι ευάλωτο στη νοθεία.

Οι ένοπλες δυνάμεις έλεγξαν κάποια εκλογικά μηχανήματα στη διάρκεια του πρώτου γύρου ώστε να διασφαλίσουν ότι οι χάρτινες αποδείξεις αντιστοιχούσαν στα αποτελέσματα που μεταδίδονταν ψηφιακά, αλλά δεν ανέφεραν τα ευρήματά τους.

Απόστρατοι στρατηγοί έχουν πει στο Reuters πως εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις ότι δεν θα υποστηρίξουν τυχόν αντισυνταγματικές ενέργειες του Μπολσονάρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα