Τι τρώμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ποια είναι τα φαγητά που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τα εδέσματα που κοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πολλά και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Με επιρροές από τα Βαλκάνια,…

Μαγειρευτά

Μια παραδοσιακή εναλλακτική έναντι του ψητού κρέατος, είναι και τα μαγειρευτά, τα οποία επίσης περιέχουν κρέας.

Χοιρινό με σέλινο, πράσο, κουνουπίδι ή λάχανο, αποτελούν μερικές κλασικές προτάσεις, ωστόσο υπάρχει φυσικά και η επιλογή

του μοσχαριού το οποίο συχνά το απολαμβάνουμε σε πιο σύγχρονες συνταγές, όπως είναι το μοσχάρι κατσαρόλας με φρούτα και κόκκινο κρασί.

Δείτε τη συνταγή για χοιρινό με σέλινο:

Συνοδευτικά

Οι λαχανοντολμάδες (που συμβολίζουν τα σπάργανα του Ιησού), οι πατάτες φούρνου και ο πουρές βρίσκονται συχνά ως συνοδευτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ την τιμητική τους έχουν ουκ ολόγες φορές και τα ψητά λουκάνικα.

Πλέον, πολλοί επιλέγουν και πιάτα με ζυμαρικά, όπως είναι το σουφλέ και οι μακαρονάδες φούρνου ή άλλα ορεκτικά όπως οι γεμιστές πιπεριές με τυρί, η ρώσικη και οι μελιτζανοσαλάτα.

Δείτε τη συνταγή για λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο:

Σαλάτες

Πέρα από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι γιορτινές σαλάτες συνήθως περιέχουν φρούτα (π.χ: σύκο, ρόδι κ.τ.λ) και κάποιο αλμυρό τυρί όπως είναι το κατσικίσιο ή το μπλε τυρί, συνδυάζοντας έτσι τη γλύκα με την αψάδα.

Δείτε τη συνταγή για σαλάτα με καραμελωμένα αχλάδια, μπλε τυρί και ρόδι:

Πίτες

Σε πολλές περιοχές της χώρας συνηθίζεται να επιλέγονται οι πίτες, συνήθως γεμιστές με κρέας. Στην Ήπειρο, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που ακόμα προτιμούν την μπλατσάρα (ή μπλατσαριά), η οποία περιέχει σπανάκι, φέτα και μυρωδικά, ενώ στη Θεσσαλία την τιμητική της έχει η μπατζίνα, μια πίτα χωρίς φύλλο που αποτελείται από κολοκύθι και μπάτζο, ένα σκληρό αιγοπρόβειο τυρί.

Δείτε τη συνταγή για μπατζίνα:

Γλυκά

Συνήθως τα γλυκά είναι άφθονα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με πρώτα και καλύτερα τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αλλά και τις παραδοσιακές μελωμένες δίπλες. Οι λάτρεις της σοκολάτας τις περισσότερες φορές έχουν την επιλογή του σοκολατένιου κορμού.

Δείτε τη συνταγή για κορμό σοκολάτας:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι τρώμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι,