Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους μετά την Πρωτομαγιά

Αλλάζουν τα δεδομένα για εργαζόμενους μετά την Πρωτομαγιά, λόγω των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργοδοτών που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Αλλαγές για εργαζόμενους κι εργοδότες θα δούμε μετά την Πρωτομαγιά, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας

προβλέπει ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα όπου υπήρξε πλήγμα από τον κορονοϊό.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να παραταθεί το μέτρο της αναστολής συμβάσεων για όσες επιχειρήσεις είχαν κλείσει με κυβερνητική εντολή από τις 13 Μαρτίου, αλλά με μία σημαντική ρήτρα για όσες επιχειρήσεις έχει δοθεί το άδεια επαναλειτουργίας, καθώς θα πρέπει να επαναφέρουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων τους σε καθεστώς ενεργής απασχόλησης.  

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η σχετική ΠΝΠ που θα εκδοθεί θα προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου και για πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, δηλαδή που έχουν ενεργό ΚΑΔ ο οποίος έχει ενταχθεί στα μέτρα στήριξης.  Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, ουσιαστικά δεν αλλάζει αλλά θα προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια. Εάν, λοιπόν, επαληθευτεί πως η παράταση θα έχει ισχύ για 30 και όχι 45 ημέρες, το ποσό θα μειωθεί αναλόγως από τα 800 στα 533 ευρώ. 

Επιπλέον, ο εργοδότης που παρατείνει την αναστολή σύμβασης του εργαζομένου για 30 ημέρες θα μπορεί να τον επαναφέρει σε καθεστώς ενεργής απασχόλησης πριν από τη λήξη του εν λόγω χρονικού διαστήματος, είτε οριστικά είτε επί ορισμένες ημέρες, ώστε να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες. Σε αυτήν την περίπτωση, η κρατική ενίσχυση θ’ αντιστοιχεί στις ημέρες που η σύμβαση παρέμεινε σε αναστολή και τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη. 

Στην ΚΥΑ που ορίζει τον τρόπο υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για τον Μάρτη, αναφέρεται πως οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εισφορές που αναλογούν στις πραγματικές ημέρες εργασίας και ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις εισφορές για τις ημέρες που βγήκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, στο ύψος του ονομαστικού μισθού ως είχε πριν από την αναστολή. Για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει ή εντάσσονταν στους πληττόμενους κλάδους, η υποβολή κύριων και συμπληρωματικών ΑΠΔ για τον Μάρτη μπορεί να γίνει μέχρι τις 15 του Μάη. 

Σε ισχύ η μείωση μισθού κατά 50%

Παράλληλα, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ορίζεται η εκ περιτροπής εργασία που οδηγεί σε μειώσεις μισθών κατά 50% για τους επόμενους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες ν’ απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ, με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα