Τα νέα τιμολόγια ρεύματος με απλά λόγια - Οι διαφορές των «χρωμάτων»

Τι προσφέρει το κάθε «χρωματιστό» τιμολόγιο ρεύματος. Οι χρεώσεις και οι ρήτρες αποχώρησης.«Σπαζοκεφαλιά» για δυνατούς λύτες αποτελούν τα «χρωματιστά» τιμολόγια ρεύματος, τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή σε λιγότερο από έναν μήνα. Ήδη, από την 1η Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές καλούνται από τους παρόχους…

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ακριβότερο πάγιο, αύξηση στην κιλοβατώρα

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα νέα

πράσινα τιμολόγια φέρνουν αυξήσεις στο πάγιο, αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 0,20 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι προκύπτει ότι η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ τον μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά.

Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου, καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών είναι αξιοσημείωτες:

Πάροχος μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μία κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση. Άλλος πάροχος εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 19 λεπτά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτης Σγούρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Τι πρέπει να προσέχουμε στα «χρώματα»

Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι πάροχοι οφείλουν να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εάν δεν γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Δηλαδή, εάν λήξει ή έχει ήδη λήξει το συμβόλαιο του καταναλωτή αυτομάτως θα τον εντάξουν στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο. Το τελευταίο θα έχει ισχύει 1 χρόνο, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2024. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει. Θα μπορεί στη συνέχεια αφού αποφασίσει ότι δεν είναι το τιμολόγιο που επιθυμεί να το αλλάξει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σελίδα της ΡΑΕ ή τη σελίδα του e-katanalotis να συγκρίνει τις τιμές και τις προσφορές. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτικός ως προς τις προσφορές των παρόχων.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο. Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι είναι η έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες. Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου, οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι «σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή», δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.

Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφεται ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με Qcode. Εκεί θα μπορεί να ελέγχετε η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου.

Συνεπώς, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι, λέει το ΙΝΚΑ, να είναι οι καταναλωτές σε αναγνωρισμένες εταιρίες, κάτι που δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα νέα τιμολόγια ρεύματος με απλά λόγια - Οι διαφορές των «χρωμάτων»,