Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ υπόσχεται απάντηση στο Ιράν - Οι δύο γραμμές στο Πολεμικό Συμβούλιο

«Κλειδί» το timing της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ολοκλήρωσε το απόγευμα της Δευτέρας (15/4) τη συζήτηση για την απάντηση του Ισραήλ στη μαζική εκτόξευση drone και πυραύλων από το Ιράν, εν μέσω εκκλήσεων προς…

Μπάιντεν: Δεσμευμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ».

«Είμαστε

δεσμευμένοι σε μια κατάπαυση του πυρός που θα φέρει τους ομήρους πίσω και θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης πέρα από αυτό που έχει ήδη συμβεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

Μιλούσε καθώς συναντούσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί στο Οβάλ Γραφείο.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεσμεύεται «για την ασφάλεια του προσωπικού και των εταίρων μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ».

Λευκός Οίκος: Καμία προειδοποίηση για το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης από το Ιράν

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την εξαπόλυση επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ αντάλλαξαν μηνύματα με το Ιράν, αλλά επιμένει ότι δεν υπήρξαν μηνύματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τους στόχους της επίθεσης του Ιράν.

Ο Kirby λέει ότι η πρόθεση του Ιράν ήταν να προκαλέσει «σημαντική καταστροφή» και θύματα.

BBC: «Κλειδί» το timing της απάντησης του Ισραήλ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συζητούσε δύο βασικά ερωτήματα ως απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν το Σαββατοκύριακο: πώς να απαντήσει και πότε.

Επειδή ο χρόνος εδώ έχει σημασία.

Υπάρχουν εκείνοι, όπως ο Μπένι Γκαντζ, ο πρώην αρχηγός του στρατού, που έχουν ζητήσει μια αποφασιστική και άμεση απάντηση, όπως ακριβώς έκανε το Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Το επιχείρημά τους είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει δύναμη και να αντιδράσει τώρα, ενώ η ανάμνηση του κόσμου από το μπαράζ πυραύλων του Ιράν είναι ακόμη νωπή.

Η άλλη πλευρά του επιχειρήματος είναι ότι, εν μέρει για να κρατήσει τους διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ στο πλευρό του, πρέπει να ακούσει τις εκκλήσεις τους για αυτοσυγκράτηση και να συγκρατηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, όσο οι εντάσεις είναι τόσο υψηλές.

Υπάρχουν βαθύτατοι φόβοι στην περιοχή, ακόμη και μεταξύ κυβερνήσεων που αντιπαθούν το Ιράν, ότι μια ισραηλινή επίθεση τώρα στην Ισλαμική Δημοκρατία θα φουντώσει αυτές τις εντάσεις και θα προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα από το Ιράν που θα οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει ακόμη και τις ΗΠΑ.

Όσοι υποστηρίζουν την αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ επισημαίνουν ότι, παρά την αναμφισβήτητη απειλή που συνιστούν οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, όσον αφορά τις απώλειες, κανείς δεν έχασε τη ζωή του σε αυτή την επίθεση.

Αντίθετα, η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κτίριο του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου σκότωσε 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατους στρατηγούς. Εξ ου και η συμβουλή που δόθηκε στο Ισραήλ από τον πρόεδρο Μπάιντεν: «Κρατήστε τη νίκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Ισραήλ, Ιράν -, Πολεμικό Συμβούλιο,mesi anatoli, israil, iran -, polemiko symvoulio