Στέγνωσε η Βαρκελώνη: Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια - Σκληρές απαγορεύσεις στο νερό

Σκέψεις για μεταφορά νερού στη Βαρκελώνη με πλοία. Σοκαριστικές εικόνες από την Καταλονία. Ποια μέτρα εξαγγέλθηκαν.Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια βρίσκεται η Βαρκελώνη και γενικότερα η περιφέρεια της Καταλονίας, η οποία χθες Πέμπτη (1/2) τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» καθώς τα…

Σκέψεις για εισαγωγή νερού- Η χειρότερη ξηρασία στην Καταλονία εδώ και 1.200 χρόνια

Μολονότι τα περισσότερα νοικοκυριά στην Καταλονία ξοδεύουν κάτω από το όριο αυτό, έρευνα του 2016 έδειξε ότι η κατανάλωση νερού σε πεντάστερα ξενοδοχεία με σπα

και αρκετές πισίνες μπορεί να υπερβεί τα 540 λίτρα κατ’ άτομο ημερησίως.

Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού, καθώς η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η χειρότερη εδώ και 1.200 χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει αξιωματούχους στην Καταλονία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν νερό στη Βαρκελώνη με πλοία, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε το 2008, όταν το επίπεδο νερού στους ταμιευτήρες είχε πλησιάσει το 20% της χωρητικότητάς τους, ενώ υπήρχαν λιγότερα εργοστάσια αφαλάτωσης.

Στον ορίζοντα και νέα μέτρα για την ξηρασία

Αν οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την ερχόμενη άνοιξη δεν ενταθούν, η κυβέρνηση της Καταλονίας θα επιβάλλει άλλες δύο δέσμες περιοριστικών μέτρων, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν ολιγόλεπτα ντους στα γυμναστήρια και ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού στα 160 λίτρα κατ’ άτομο.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, έκανε λόγο για μια «νέα κλιματική πραγματικότητα».

«Η ξηρασία θα περάσει, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου είναι πιθανότερες νέες και πιο έντονες ξηρασίες», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα