Σουδάν: Τρίτο 24ωρο αγωνίας για την τύχη των εγκλωβισμένων Ελλήνων στη Μητρόπολη

Αεροπορικές επιδρομές, σκληρές μάχες, εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες στο Σουδάν. Τα νεότερα για τους Έλληνες εγκλωβισμένους.200 άνθρωποι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι σε πόλεις του Σουδάν. Αυτός είναι ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός από τις σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη χώρα το Μεγάλο Σάββατο…

Ο πρώτος είναι ο αρχηγός του Σουδάν και ο δεύτερος, ο αντιπρόεδρος του στρατιωτικού συμβουλίου, «νούμερο δύο» στην ιεραρχία.

Θύματα

αυτής της εν εξελίξει λυσσαλέας μάχης που έχει ξεσπάσει τόσο μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας όσο και σε άλλες σημαντικές παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας, χιλιάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και Έλληνες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και μάχες στους δρόμους.

Η διεθνής κοινότητα ζητά αποκλιμάκωση, όμως, καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να αντιδρά θετικά. Σήμερα, όπως αναφέρει το Reuters ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε και με τους δύο αντιμαχόμενους, καλώντας τους σε κατάπαυση του πυρός.

{https://twitter.com/UKikaski/status/1647704392974360580}

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Αγωνία για τους Έλληνες

Την ίδια ώρα η αγωνία κορυφώνεται και για τους 15 ορθόδοξους – Έλληνες και δύο παιδιά ανάμεσά τους – που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, έδωσε μία δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα: «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα», είπε.

Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη.

«Χειροτέρεψαν τα πράγματα, υπάρχουν βομβαρδισμοί από αέρος και μάχες μεταξύ των δυο αντιπάλων», περιγράφει ο Επίτιμος Άμισθος Πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος .
Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση μέσα στην κατοικία του σήμερα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πριν από μερικές ώρες, ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του», σύμφωνα με τον Μπορέλ.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής, ο Ιρλανδός Έινταν Ο’Χάρα, είναι «καλά», είπε η Ναμπίλα Μασράλι, μια εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι η προτεραιότητά μας», υπογράμμισε.

Βίντεο - ντοκουμέντο Ελλήνων

Λίγο πριν δεχτούν την ρουκέτα οι δύο Έλληνες τραυματίες έχουν αρχίσει να τραβούν βίντεο από τις μάχες στο κέντρο του Χαρτούμ της πρωτεύουσας του Σουδάν.

Το συγκλονιστικό βίντεο έφερε στο «φως» το OPEN.

Οι σφαίρες περνούν από δίπλα τους με τις στιγμές να είναι σοκαριστικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα