Προσφυγικό - μεταναστευτικό: Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση, διαδοχικές συσκέψεις

Προσφυγικό - μεταναστευτικό: Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση - Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να γίνουν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με το προσφυγικό – μεταναστευτικό να είναι αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η πίεση που ασκείται από τους βουλευτές της ΝΔ είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπάρχει μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό της Κ.Ο. για την διαχείριση του προβλήματος.Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με το προσφυγικό – μεταναστευτικό να είναι αυτή τη στιγμή

το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η πίεση που ασκείται από τους βουλευτές της ΝΔ είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπάρχει μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό της Κ.Ο. για την διαχείριση του προβλήματος.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγίες στους στενούς του συνεργάτες να αναλάβουν το «πολιτικό μασάζ» των βουλευτών της επαρχίας, ώστε με τις παρεμβάσεις τους να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αντιθέσεων στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως να μειωθούν οι αντιδράσεις για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να γίνουν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ συνεργατών του Πρωθυπουργού και βουλευτών ώστε να δοθούν οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να μιλήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό.

Εκτός από τα μηνύματα που αναμένεται να στείλει, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τι θα πει στο εσωτερικό ακροατήριο και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα κίνηση, τοποθετώντας ως επιχειρησιακό συντονιστή για το θέμα τον υφυπουργό Άμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Το κρίσιμο όμως για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι πως θα πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ να δεχθούν την μετεγκατάσταση. Και αυτό διότι η στάση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια ήταν άκρως επιθετική και εστίαζε μόνο στην κριτική της στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πίεση που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθεί πιο σκληρά στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλη και επ’ αυτού δεν τίθεται θέμα, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχει σαφής στροφή. Όμως την ίδια στιγμή που πηγαίνει σε πιο σκληρή γραμμή, έχει να διαχειριστεί την καυτή πατάτα της μετεγκατάστασης που θα δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό της.

Εξάλλου, ακόμα και οι ευνοϊκές δημοσκοπήσεις που δίνουν ούριο άνεμο στην κυβέρνηση, με έμφαση στην οικονομία, εντοπίζουν σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το Σκάι, μόλις το 1% απάντησε ότι τα πήγε καλά τις πρώτες 100 μέρες στο μεταναστευτικό.
Το πρόβλημα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι μεγάλο και έχει ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμαλή την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών για τη συμπλήρωση των 80 ετών λειτουργίας της, ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ότι «εκ των πραγμάτων και εκ των αριθμών τίθενται και θα τεθούν επιτακτικότερα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, πολιτικής ομαλότητας και ηρεμίας, ακόμα και ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και τρόπου ζωής».

Keywords
Τυχαία Θέματα