Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη από την Ελλάδα; Χειρότερη η σημερινή μέρα - Νέα πρόγνωση

Ακόμη λίγες ώρες με αφρικανική σκόνη, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Πού θα βρέξει σήμερα. Ένα θολό πορτοκαλί τοπίο έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, μιας και η αφρικανικη σκόνη έχει σκεπάσει τη χώρα από τον Έβρο έως την Κρήτη. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική,…

Αφρικανική σκόνη: Χειρότερη η σημερινή μέρα

«Την Πέμπτη θα υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα, ίσως και λίγο περισσότερη από την Τετάρτη», ανέφερε χθες στην ΕΡΤ

ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος. «Έχουμε σημαντική μεταφορά σκόνης που θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη. Από την Παρασκευή η σκόνη θα απομακρυνθεί και θα υπάρξει μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Πιθανότατα από τη Δευτέρα να έχουμε εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες», τόνισε.

«Ο κύριος όγκος είναι το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και την Πέμπτη θα δούμε σε κάποιες περιοχές πάνω από 25-26 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, παραμένοντας όμως πάντα οι πιο υψηλές από τις κανονικές τιμές», κατέληξε.

Για σήμερα πάντως το... μενού έχει και βροχές.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, από το πρωί της Πέμπτης θα έχουμε ένα πέρασμα από συννεφιές από τα δυτικά προς τα ανατολικά αφήνοντας κάποιες τοπικές βροχές τα ξημερώατα στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία και στη Δυτική Στερεά καθώς επίσης και στην δυτική Πελοπόννησο.

Μέσα στη μέρα ο καιρός θα ανοίξει και το βράδυ θα έχουμε ξαστεριά. Η θερμοκρασία αναμένεται το μεσημέρι στα κεντρικά στους 24 βαθμούς, στα νότια στους 23 και στα βόρεια στους 17 με 23. Στα ανατολικά η θερμοκρασία αναμένεται στους 21 βαθμούς και στα δυτικά στους 20, ενώ η αφρικανική σκόνη θα μετατοπιστεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Στην Αττική, αναμένονται βροχές τα ξημερώματα, αλλά μέσα στη μέρα θα έχουμε ηλιοφάνεια με την θερμοκρασία να φτάνει τους 25 βαθμούς.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης μίλησε χθες στην ΕΡΤ σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου και τους τρόπους καλύτερης αντιμετώπισής του.

Σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης, ο κ. Μπεχράκης είπε πως η μάσκα βοηθάει αλλά λίγο. «Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη. Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως άνθρωποι που έχουν άσθμα και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά προβλήματα αναπνοής, πρέπει να προσέξουν λίγο περισσότερο. «Ας μείνουν μέσα με κλειστά τα παράθυρα, ας αποφύγουν την εισπνοή αυτής της σκόνης, η οποία πιο πολύ μακροχρόνια βλάπτει, με την έννοια του ότι μεταφέρει από την Αφρική ρύπους καθόλου επιθυμητούς στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ο καιρός σήμερα από το Meteo

Τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βόρεια με γρήγορη βελτίωση. Πιθανότητα για τοπικές βροχές στα νότια. Πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και νότια. Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι έως 6-7 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια με γρήγορη βελτίωση. Πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει στα νότια νησιωτικά τμήματα. Σημαντική μεταφορά σκόνης αναμένεται κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 2 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 5 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ, ενώ σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ, εκτός από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου αναμένονται νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού και γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 και τοπικά στα ανατολικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Ελλάδα Χειρότερη,pote, ellada cheiroteri