Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Πούτιν μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

Η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατικό χτύπημα» από τη Μόσχα.    Η γέφυρα Κερτς στην Κριμαία καταστράφηκε εν μέρει από έκρηξη το πρωί του Σαββάτου (8/10) , σε ένα στρατηγικό και συμβολικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την…

Η γέφυρα Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, άνοιξε προσωπικά από τον Πούτιν

με πολλές τυμπανοκρουσίες το 2018, αφού η Μόσχα κατέλαβε τη χερσόνησο από την Ουκρανία το 2014. Η κατασκευή της γέφυρας χαρακτηρίστηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τους δυτικούς υποστηρικτές του ως παράνομη εκείνη την εποχή.

Από την έναρξη του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η γέφυρα ήταν ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και καυσίμων σε ρωσικές μονάδες που πολεμούν ουκρανικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία.

Ο Πούτιν διέταξε το Σάββατο κυβερνητική επιτροπή να ερευνήσει «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γέφυρα της Κριμαίας» και αξιωματούχοι έχουν σταλεί στο σημείο, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

{https://twitter.com/Podolyak_M/status/1578628414197485569}

Σύμφωνα με τον Ακσιόνοφ, τα δρομολόγια των πλοίων θα αρχίσουν να λειτουργούν το Σάββατο στη θέση της κατεστραμμένης γέφυρας.

Τους τελευταίους μήνες, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει τα σχέδια του Κιέβου να στοχεύσει τη γέφυρα της Κριμαίας. Τον Απρίλιο, ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ , γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η γέφυρα θα χτυπηθεί «σίγουρα», εάν το Κίεβο έχει την ευκαιρία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη δήλωση του Ντανίλοφ ως «ανακοίνωση πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης».

Μετά τη μερική κατάρρευση της γέφυρας Κερτς το πρωί του Σαββάτου, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε ένα tweet ότι «οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, όλα όσα κλέβονται πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία, όλα όσα κατέχει η Ρωσία πρέπει να απελαθούν».

Ο Ζελένσκι, σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι η Ουκρανία έχει πάρει πίσω περισσότερα από 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της που κατέχει η Ρωσία. «Μόνο αυτή την εβδομάδα, οι στρατιώτες μας απελευθέρωσαν 776 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στα ανατολικά της χώρας μας και 29 οικισμούς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Επισημαίνεται ότι η γέφυρα μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, που διασχίζει το στενό του Κερτς και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η κατασκευή της κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί βασικό σύνδεσμο με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Ουκρανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, έχουν επανειλημμένα απειλήσει να χτυπήσουν τη γέφυρα.

Ισχυρές εκρήξεις αναστάτωσαν τους κατοίκους της Κριμαίας

Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) το πρωί του Σαββάτου (08/10). Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κριμαίας, στη γέφυρα φλεγόταν ένα τρένο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται η «Mirror» σε δημοσίευσή της.

Από την πλευρά του, ο Όλεγκ Κριούτσκοφ, σύμβουλος του επικεφαλής της Κριμαίας, δήλωσε ότι μια δεξαμενή καυσίμων έπιασε φωτιά σε ένα από τα τμήματα της γέφυρας της Κριμαίας και ότι τα τόξα της δεν έχουν υποστεί ζημιές. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του στο Τelegram: «Προκαταρκτικά, μια δεξαμενή καυσίμων έχει πάρει φωτιά σε ένα από τα τμήματα. Οι αψίδες δεν έχουν υποστεί ζημιές. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αίτια και τις συνέπειες. Οι εργασίες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη».

Βρετανικό «όχι» στη Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε το αίτημα της Μόσχας για μυστική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αν θα καταδικαστεί η κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία και ζήτησε να ψηφίσει το σώμα των 193 μελών δημόσια.

Η Μόσχα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) μετά τη διεξαγωγή των «δημοψηφισμάτων», που έχουν καταγγελθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά».

Σε επιστολή του προς τα κράτη του ΟΗΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, πίεσε για μυστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η άσκηση πίεσης από τη Δύση σημαίνει ότι «μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αν οι θέσεις εκφράζονται δημοσίως».

Από την πλευρά της, σύμφωνα με τον «Guardian», η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δήλωσε την Παρασκευή (07/10) ότι οι κανόνες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι σαφείς ότι οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μπορεί να ζητήσει καταγεγραμμένη ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα