Πλαστικές σακούλες: Ανατροπή με επιβολή νέας χρέωσης σε όλους

Σχέδιο νόμου για επιβολή νέας χρέωσης σε όλους για τις πλαστικές σακούλες, βρίσκεται υπό διαβούλευση.

Νέο σχέδιο νόμου τίθεται υπό διαβούλευση, το οποίο πρόκειται να επιβάλλει νέα χρέωση για τις πλαστικές σακούλες και προκαλεί την διαμαρτυρία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Ο ΣΒΠΕ στην ανακοίνωση του τονίζει ότι «από τον “άδικο φόρο που υπερφορολογεί τους Έλληνες πολίτες”, όπως χαρακτήριζε ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία

τον περιβαλλοντικό φόρο χρήσης της πλαστικής σακούλας, τώρα επεξεργάζεται ως κυβέρνηση, την ατεκμηρίωτη επέκτασή του με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις σακούλες από πολυαιθυλένιο -ακόμη και στην επαναχρησιμοποιούμενη συμβατική σακούλα άνω των 50 μικρών».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεπερνά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τη διεθνή εμπειρία, αδιαφορεί για το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας και αιφνιδιάζει την ήδη πιεσμένη ελληνική παραγωγή, προς χάριν μιας -προς συζήτηση- φιλικής προς το περιβάλλον πρωτοβουλίας, που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση και τον καταναλωτή».

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, οι μεγάλου πάχους σακούλες μεταφοράς (άνω των 50 μικρών, όπως ονομάζονται) «είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 720/2015, τον Ν. 4496/8-11-2017, εναρμονίζονται με το ισπανικό πρότυπο UNE 53942 και ως εκ τούτου θεωρούνται επαναχρησιμοποιούμενες ή/και πολλαπλά χρησιμοποιούμενες. Λόγω του μεγέθους τους, αφενός έχουν αντικαταστήσει σε σημαντικό ποσοστό τις σακούλες απορριμμάτων με αντίστοιχη μείωση πλαστικής ύλης και αφετέρου καθώς περιέχουν σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού, συμβάλλουν ενεργά στην κυκλική οικονομία και στην απορρόφηση ποσοτήτων ανακυκλωμένων υλικών που παράγει η ελληνική βιομηχανία. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες άνω των 50 μικρών είναι ελεύθερες πάσης μορφής τελών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».

Οι προτάσεις του ΣΒΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

• Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942 χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
• Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
• Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
• Κοινές πρωτοβουλίες κράτους - βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλαστικές, Ανατροπή,plastikes, anatropi