«Άυλη» συνταγογράφηση - Πώς εφαρμόζεται

Όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στο νέο σύστημα της «άυλης» συνταγογράφησης, που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη, λόγω κορονοϊού, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  - Δείτε πώς εφαρμόζεται

Το νέο σύστημα «άυλης» συνταγογράφησης παρουσιάστηκε την Παρασκευή, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτήν έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ,

Θεανώ Καρποδίνη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Ελπίδα Φωτιάδη, προϊστάμενη ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, και η γιατρός Γιώτα Λυμπεροπούλου.

Κατά τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης, παρουσιάστηκαν ο τρόπος εγγραφής στην ψηφιακή πλατφόρμα ehealth.gov.gr και τα δύο βήματα στα οποία χρειάζεται να προχωρήσουν γιατροί και ασφαλισμένοι, προκειμένου η άυλη συνταγή να σταλεί στο κινητό τηλέφωνο του ασθενούς.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνταγή θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ η αποστολή της θα πραγματοποιείται τακτικά.

Θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι, με τριπλό όφελος:

Θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως των χρονίως πασχόντων, καθώς θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως,θα απαλλαγούν οι γιατροί από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες,θα αναβαθμιστεί η δυνατότητα του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη.Πώς εφαρμόζεται

Για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, πηγαίνετε στο φαρμακείο με το κινητό σας:

- Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή με τον αριθμό (barcode συνταγής) που έχετε λάβει στο κινητό σας.

- Αν έχετε χάσει το sms ή το e-mail με τον αριθμό, ο φαρμακοποιός βρίσκει τη συνταγή σας με τον ΑΜΚΑ σας. Για να την εκτελέσει, θα πρέπει να του γνωστοποιήσετε τον κωδικό επιβεβαίωσης της - παρουσίας σας που θα λάβετε στο κινητό σας.

- Όταν εκτελεστεί η συνταγή, θα λάβετε ενημερωτικό sms ή e-mail στο κινητό σας.

Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε:

Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet,τον ΑΜΚΑ τον δικό σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας,τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail).

Μητσοτάκης: Εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους υπεύθυνους για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ νωρίτερα από τον προγραμματισμό, στη σκιά την πανδημίας κορονοϊού.

Έκανε, δε, λόγο για «εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ψηφιακό κράτος είναι στην υπηρεσία του πολίτη και ειδικά αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πρωτοβουλία από την οποία είναι όλοι κερδισμένοι.

«Κερδίζει πρώτα απ’ όλα ο ασφαλισμένος -και ειδικά οι χρόνια πάσχοντες- γιατί μπορεί να λαμβάνει πια αυτοματοποιημένα στο κινητό του την συνταγή του. Κερδίζουν οι ίδιοι οι γιατροί διότι απελευθερώνουν χρόνο για να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά περιστατικά. Και βέβαια κερδίζει και το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα αποκτά μία ακόμα καλύτερη εικόνα για την έκταση της φαρμακευτικής δαπάνης» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη διαδικασία, η γιατρός Γιώτα Λυμπεροπούλου έγραψε μία συνταγή για λογαριασμό του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου, η οποία εστάλη στο κινητό του.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση, το 2019 οι ασφαλισμένοι πραγματοποίησαν 5,26 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς τη στιγμή που οι γιατροί που συνταγογραφούν ήταν περίπου 40.000, ενώ κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 75 εκατ. συνταγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα